Vill du lära dig köra bil i Stockholm?

Det sägs att stockholmare tar körkort senare i livet än vad andra som bor i Sverige gör. Kanske beror det på att den kollektiva trafiken är så pass väl utbyggd. Man behöver helt enkelt inte en bil för att ta sig fram. Det räcker med att åka buss, tunnelbana eller tåg. Dessutom åkar alla som har en barnvagn gratis.

Så är det i Stockholm, men kanske inte på andra ställen. Det gör att det inte blir lika tvunget att lära sig köra bil, som om man bor på landsbygden och är helt beroende av en bil för att kunna göra något och uträtta sina ärenden. Sent om sider blir även stockholmarna tvungna att lära sig köra bil. Oftast är det i samband med att man får barn och behöver kunna köra en bil, då man behöver ta sig fram med ett eller flera barn i bilen. Då anmäler de sig till en körskola och tar sitt körkort då. Man kan säga, att ju tidigare i livet som man tar sitt körkort, desto lättare brukar det gå.

Vad kostar ett körkort i Stockholm?

Vad priset blri för ett körkort beror på hur mycket man kunde när det kommer till att köra bil. När det kommer till teorin, så blir alla tvungna att gå samma antal lektioner om terorin, men det kan variera om det är så att man har möjlighet att lära sig köra bil tillsammans med någon annan. Om man har någon nära släkting som har möjlighet och lust att köra bil och på så sätt lära någon att köra bil, så får man ju det. Då behöver man inte ta så många körlektioner och då kostar det heller inte så mycket. Det minsta priset för ett körkort brukar röra sig kring 12.000-15.000 kronor, och det dyraste körkortet kan bli det dubbla. Så det lönar sig att köra med någon som kan lära ut på frivillig väg, så mycket som möjligt.

Obligatoriskt med riskövningar

Vissa saker är obligatoriska, som till exempel teorin. Men man måste också ta lektioner i riskkörning, på halkbanor till exempel. Skulle man råka köra på en hal väg, är det mycket viktigt att man inte grips av panik, för att man inte har lärt sig hur man ska hantera en hal väg. Bilen beter sig inte alls som man är van vid, när det är halt. Då gäller det att man vet hur man ska göra för att bilen inte ska köra av vägen.

14 Nov 2019