Viktigt att tänka på vid en företagsflytt

flyttlådorFöretag som växer kraftigt står inte bara inför utmaningen att de behöver hitta rätt personal till sina roller, de kan dessutom behöva utöka antalet kontorsplatser. Har man tur så sitter man redan i lokaler som går att växa i och då är det bara att utöka med möbler, datorer, telefoner och allt annat som ska finnas på plats när den nya personalen kommer. Om utrymmet inte finns så kan man antingen öppna ytterligare ett kontor eller göra en företagsflytt till större lokaler. Om man väljer att flytta sin verksamhet, inom Stockholm som exempel, vad ska man då tänka på för att själva flytten ska gå så smidigt som möjligt?

 

  • Förbered medarbetarna i god tid

  • Låt alla känna sig delaktiga

  • Ta gärna hjälp av proffsen

Förbered medarbetarna i god tid

För en ledningsgrupp så kan beslutet om en företagsflytt vara en kostnads- eller tillväxtfråga som ska betas av som vilken annan fråga som helst. För en medarbetare så kan flytten påverka hela ens livssituation. Om man till exempel flyttar från Haninge, 3 mil söder om Stockholm, till Sollentuna som ligger på andra sidan stan så kan det göra vardagen omöjlig för många på kontoret. Försök om möjligt att flytta lite närmare än så men om alternativet inte finns så prata med personalen i god tid innan flytten. Se till att alla hinner planera sina liv och fundera på vad en företagsflytt innebär för dem.

Låt alla känna sig delaktiga

Se till att personalen får vara med och påverka inför flytten. För det företag som har hundratals medarbetare och behöver flytta för att göra rum åt de kommande 40-60 nyrekryteringarna så är det omöjligt att låta alla tycka till om det kommande kontoret. Men ett steg på vägen är att alla får bidra med önskemål om sin egen kontorsplats. För några medarbetare kan möjligheten att få välja att sitta vid fönster eller korridor göra stor skillnad i engagemanget. För andra så kan valet av kontorsstol upplevas som årets viktigaste beslut. Låt människor vara med och påverka sin egen situation, det kan skapa en känsla av delaktighet.

Ta hjälp av proffsen

Att flytta sitt eget bohag är något som en del upplever som spännande medans andra främst tycker att det är jobbigt. Men de flesta kan hålla med om att själva kånkandet på möbler inte är så inspirerande. Att då kräva av medarbetarna att hjälpa till med att flytta sina egna kontorsmöbler kan vara dödsstöten för arbetsmoralen. Ta gärna hjälp av en firma som är specialister på företagsflytt, det kan spara både tid, pengar och arbetsglädje. I vissa fall kan de dessutom flytta hela företaget över en helg vilket gör att vanliga arbetstid inte påverkas och stora vinster kan göras den vägen.

Läs mer om företagsflytt i Stockholm. 

25 Sep 2018