Varför måla själv?

Då man talar med vänner om olika typer av renoveringar så är det nästa alltid så att ett område är något som man hellre sköter själv än att anlita professionell hjälp. Här är några exempel på hur det kan låta: “ Vi ska måla om hemma. Jag tänkte måla om i hallen. Vårt kök skulle må bra av att målas om - jag kanske gör det i veckan “

Det man gör här är att överskatta sin egen förmåga och samtidigt underskatta vilket verkligt hantverk som kan utföras av en professionell målare. Om du tittar noggrant nästa gång du är hemma hos någon som nyligen målat på egen hand så kommer du att se en massa fel som du därefter inte kan slita ögonen från.

“ En professionell målare missar inte på samma sätt som en lekman gör. För en billig peng - med rot-avdraget inkluderat - så får man ett jobb som håller i längden “

Det kan handla om små missade områden, det kan handla om färgstänk på lister, det kan handla om att färgen är fläckig och flammig och det kan handla om att det kommit färg i taket: saker som inte är hela världen - men som definitivt inte är sådana man vill se på sina väggar. Åtminstone inte jag och därför tänkte jag slå ett slag för att anlita en målare. Något jag inte bara gör därför att - jag har nämligen egna erfarenheter av målare och jag tänkte berätta lite om då jag bestämde mig för att måla om i lägenheten i Stockholm.

Jag målade själv och fick anlita en målare efteråt

Det jag gjorde var att jag målade på egen hand först. Eller, jag försökte måla. Det som visade sig var att jag begått varenda misstag som är möjligt att göra. Väggen jag skulle måla blev flammig, det var färgstänk på golv och tak och det slutade med att jag fick ringa efter en målare för att korrigera mina misstag och, helt enkelt, rädda situationen. Jag la direkt märke till två saker då denne målare satte igång att arbeta i min lägenhet i Stockholm:

  1. Han jobbade otroligt mycket med grundarbetet. Jag gjorde knappt någonting, jag spacklade igen ett hål och slipade lite kring detta. Den målare jag anlitade däremot, han tvättade väggen, han spacklade igen hål jag missat, han slipade och han upprepade denna procedur - slipning och tvättning - flertalet gånger. Dessutom så grundmålade han, något som jag helt struntat i. Här har jag inte ens nämnt hans noggranna arbete med täckning av golv, lister och tak.
  2. Han gjorde ett perfekt jobb. Det kändes som om den målare jag anlitat la ner absolut minst tid på att måla. Det handlade om kanske en fjärdedel av tiden - då jag lekte målare själv så stod jag säkert 75% av tiden med penseln i handen. Resultatet av hans jobb var häpnadsväckande.

Jag använde mitt Rot-avdrag för en målare

Många verkar tro att det blir för dyrt att anlita en målare. Detta för en uppgift som man - tror sig - kan klara av på egen hand. Jag skulle säga att den kostnad jag la ut var väldigt rimlig redan från start - de flesta offerter jag fick från olika målare i Stockholm var mer än okej.

Men, jag hade helt glömt bort att Rot-avdraget fanns och då jag kollade upp på Skatteverket så var jag berättigad att använda det. I slutändan gav det mig en skatterabatt på 30 % av den totala arbetskostnaden. Hur prisvärt som helst - och helt utan något deltagande från min sida. Rabatten var redan dragen på fakturan.

22 Dec 2017