Vad är skillnaden mellan åderbråck och ådernät?

Den största skillnaden mellan åderbråck och ådernät är den att åderbråck får man då blodet inte har orkat cirkulera tillbaka till hjärtat. Då har klaffarna som ska pumpa tillbaka blodet slutat fungera och blodet samlas ner i benens nedre delar. Fortsätter detta tillstånd kan det bli fula åderbråck på benen. Medan ådernät endast är ådror som ligger nära huden och som är lite mer utvidgade än övriga ådror. De ger inte upphov till samma symtom som åderbråck, men kan ge upphov till samma sorts ogillande av utseendet. Tycker man att de är fula kan man behandla ådernät.

Är det farligt att ha åderbråck eller ådernät?

Det är inte alls farligt att ha åderbråck eller ådernät. Det enda som händer är att det samlas blod i ådrorna. Det hjälper inte att stå på huvudet eller hålla benen högt vid vila till exempel, det enda som hjälper är att bära stödstrumpor. Det är det bästa.

Hur vanligt är det med åderbråck

Så många som var tredje person drabbas av åderbråck. Det är vanligast bland yrkesgrupper som till exempel lärare, sjukvårdspersonal och byggare i alla yrken där man står och får väldigt mycket. Det drabbar både män och kvinnor lika.

Vad kan man göra om man upptäcker att man har åderbråck?

Man kan fråga sin läkare om man kan få remiss till en klinik som kan ta bort åderbråcken. De flesta kan tycka att de ser fula ut och kanske vill ta bort dem så fort som möjligt, men landstinget brukar inte bekosta behandlingar som tar bort åderbråcken om det inte är medicinskt motiverat, det vill säga först om de ger upphov till smärta, bensår eller eksem, eller andra hudproblem.

Hur kan man förebygga åderbråck?

Vet man att man har ett yrke just som lärare eller något annat yrke där man står mycket, kan man försöka variera så att man står och sedan sitter och varierar sitt stående. Man kan sitta ned och undervisa sittande på en stol.

Kan man motverka med motion?

Som i de flesta fall går allt att motverka med motion och att man tränar. Träning brukar hjälp mot det mesta. Har man bara en god kondition brukar det hjälpa mot det mesta. Rör man på sig, tränar man hjärtat som blir starkare och hela kroppen orkar med mera, blodcirkulationen förbättras av träning. Ett starkt hjärta brukar kunna förebyga mot de flesta sjukdomar.

17 Oct 2018