Thujor - snabba fakta

Thujor har under senare år kommit att bli ett både vanligt och populärt inslag i den svenska trädgårdsfloran. En thujahäck har blivit ett givet val för villaägare som på ett smakfullt sätt vill distansera sig från sina grannar, skydda mot insyn och samtidigt också rama in den egna tomten.

Thujor kommer dock med en hel del frågor och i den här texten tänkte vi leverera några snabba fakta om växten. Detta genom att rada upp några talande punkter - enligt följande:

  • Thujor växer inte vilt i Sverige. Thujor importeras från övriga delar av Europa och i synnerhet Polen har fått bra snurr på produktionen. Väljer du thujor så är det således inte otroligt att de har sitt ursprung i detta land. Men, ser man rent historiskt så är det i Nordamerika som Thujor har sitt riktiga ursprung. Där kallades den för livets träd då kolonisatörer åt barren som medicin mot skörbjugg.
  • Två sorter. En thuja Smaragd är den lyxigare varianten och den brukar normalt användas som fristående. Thuja Brabant är den andra medlemmen i familjen och den passar perfekt för en thujahäck då den växer i samma takt och i samma storlek som sina grannar. Väljer du en thujahäck med Smaragd så får du räkna med att den kan se lite mer vildvuxen ut.
  • Minimal skötsel. En thuja är långt ifrån en krävande växt. Den behöver vattnas lite extra vid värme och den mår bra av årlig beskärning - mer än så är det inte. Att thujor samtidigt visat sig stå pall för vår svenska vinter är en stor förklaring till växtens ökade popularitet.
  • Smälter bra in i miljön. Väljer man andra växter som inte växer vilt i Sverige så sticker dessa ofta - på gott och ont - ut och skiljer sig från övriga växter i trädgården. Thujor däremot smälter in bra och påminner om vanliga barrträd där exempelvis enar känns nära besläktade. Thujor ger en fin inramning och personlighet - med de stjäl aldrig showen från övrig växtlighet.
18 Aug 2022