Spabad hemma på din egen tomt

Tempot idag är betydligt högre och med uppskruvat. Vi har alla möjliga hjälpmedel till hands, men ändå så kan vi aldrig riktigt ge oss själva en tillåtelse att slappna av. Vi stressar på jobbet, vi stressar hem och vi stressar till och med i hemmet.

Oavsett var vi befinner oss så har vi vår mobiltelefon i högsta huss; alltid redo att söka efter någon typ av information, kolla sociala medier eller för att skumma igenom någon typ av artikel. Vi läser allt – men ingenting fastnar; det blinkar förbi ögonen och försvinner i samma sekund som vi påbörjar nästa text.

Detta är problematiskt ut flera aspekter och det talande är att vi numera nästan aldrig ger oss en chans att återhämta oss. Hur länge sedan var det du låg ner i soffan och läste en bok, hur länge sedan var det du tog en stärkande promenad och hur länge sedan var du i naturen – tog en härligt skogsbad, plockade svamp eller badade i havet?

En chans till lugn och återhämtning

Vi behöver dessa pauser och ventiler och vi behöver ge oss själva utrymme för återhämtning och själslig rekreation. Det är dags att unna sig att bara vara, att kunna dra ner på tempot och se livet ur en lite annorlunda synvinkel. Många är beredda att betala dyrt för detta; man köper en weekend på ett exklusivt spa och det är i grunden i god tanke. Men, som sagt. Det är även ett ganska kostsamt sätt som går att skapa på egen hand. Att investera i ett spabad är en sådan väg och den rekommenderas verkligen. Ett spabad, tänker många – är inte det bara en onödig utgift; en större pjäs av plast som till slut bara står och samlar damm? Det behöver inte vara så.

Mer naturlig och snyggare design

Ett spabad idag skiljer sig väldigt mycket från hur de såg ut för bara några år sedan. Numera så tänker många tillverkare på naturen och vill ge kunderna en chans att komma nära den igen - något som också är själva syftet med ett spabad. Man använder trä, man använder sig av aluminium, av grova rep och man kan värma upp det genom ved och en kamin som placerats under själva tunnan. Tillbaka till rötterna – tillbaka till den stärkande känslan av att krypa ned i varmt vatten trots kyla utomhus.

Ett spabad är dessutom i en mindre storlek där man tänker sig att en familj ska kunna sitta tillsammans – två vuxna och två barn. Det är även det en återgång till rötterna och ger en chans till samtal utan störande element. En tydlig fördel är att man aldrig kan använda sig av vare sig mobil eller surfplatta i ett spabad. Däremot kan man sitta ned tillsammans och samtala eller sitta ensam och läsa en riktigt god bok.

16 Nov 2018