Skönt njuta av vintern under ledighet

Idag snöar det hos mig. Snöar det hos dig med? Så här under julledigheten brukar det bara vara välkommet att det snöar. Annars brukar det sväras och klagas över snön. Inte så konstigt, ute på landet gör snön det svårt att ta sig fram. Stockholm brukar också varje år, tas på sängen över snön. Som om det inte kom snö varje vinter. Hur svårt kan det vara? På andra håll kan man ta sig fram trots stor nederbörd av snö. SJ har ju svårt att få tågen att gå. I Finland har man inte de problemen med sin järnväg. De bara skakar på huvudet åt våra problem att få tågen att gå mitt i vintern. Tydligen har de behållit sin gamla tågstall med lok som plogar rälsen. I Sverige har vi gjort av med de gamla loken som plogade rälsen. Något som tågresenärerna tydligen bara ska betala priset för.

Bra tid att fälla träd

Vi ska fälla våra gamla tallar under vintern. Till en början tyckte vi att de var charmiga. Riktigt fina tallar är fina att titta på, men nu har de vuxit sig så stora att de överskuggar hela gården, och det är inte meningen. Vi vill kunna ha fler buskar och syrener. Tallarna gör också hela gräsmattan full med kottar och barr och det vill vi inte ha. Kottar är bara till för ekorrar, men våra ekorrar får samla sina kottar längre in i skogen. De behöver inte våra kottar. Så de ska fällas nu, under mellandagarna. Vi vill vara hemma när tallarna ska fällas. Tallarna ska bli ved till vår kamin. Först får de torka i vårt uthus, sedan blir de ved som vi kan använda under året.

Be om råd av en trädgårdsmästare

Kan man inte fälla träden själv kan man mycket väl rådfråga en arborist om hur man på bästa sätt kan göra. Dessutom kan man få bra råd om hur man kan göra med resten av trädgården. Har du inte planerat din trädgård, kan man gärna göra det tillsammans med en trädgårdsmästare. Det ger så mycket mera. Vi planerar ju våra hem och inredningen, varför inte planera trädgården också? För vår del har vi haft mycket hjälp av min bror som är trädgårdsmästare. Han har fått oss att tänka till hur vi vill använda den. Hur vill vi använda trädgården? Vill vi odla grönsaker? Vill vi ha bärbuskar? Fruktträd? Vill vi ha färre träd?

20 Dec 2017