Skatteregler vid hemstädning

Vill du hjälpa grannbarnen att få sommarjobb? Kanske stödja lokala idrottsföreningen genom att erbjuda dem att städa hemmet? Det är möjligt att få hjälp med allt från hemstädning till trädgårdsarbete utan att anlita ett företag. Men ha koll på skatten.

Många tror att man som privatperson inte kan anlita andra privatpersoner eller föreningar för tjänster. Det är däremot fullt möjligt. Däremot styr summan som betalas ut hur omständligt det är. Du bör därmed ha full koll på utbetalt belopp eftersom det avgör hur mycket administrativt arbete du behöver utföra. 

Familjen i Nacka som vill få hemmet fint

En familj i Nacka vill köpa in tjänsten hemstädning. Det är alltså vardaglig städning med allt från damning och dammsugning till diskning. Hemstädning är den mest köpta städtjänsten och något som ofta köps på abonnemang när ett företag anlitas. 

I Nacka finns däremot även en rad föreningar som behöver pengar till föreningskassan. Familjen känner även ungdomar som inte hittat sommarjobb och som gärna skulle tjäna lite extra under sommaren utan att behöva vara uppknuten åtta timmar per dag. Fördelen för familjen blir därmed att de kan anlita ungdomar som de känner. Genom att fördela arbetet på flera ungdomar behöver de inte heller utföra några större administrativa åtgärder. 

Om summan som betalas ut är under 1000 kr behöver du som kund inte göra något alls. Du betalar pengarna till de som utfört hemstädningen och är sedan klar. Det är sedan upp till denna person att nämna denna inkomst i deklarationen. Någon skatt kommer däremot inte behöva betalas. 

Upp till 9.999 slipper man betala skatt

Om summan som betalas ut är upp till 9999 kr gäller samma sak för dig som kund. Du betalar ut lönen utan att behöva betala skatter, avgifter m.m. Men du måste lämna in en kontrolluppgift. Blankett för detta kan laddas ner på Skatteverkets hemsida. 

Om summan som betalas är 10 000 kr eller mer måste du som kund betala skatter och avgifter. En speciell blankett laddas då hem från Skatteverkets hemsida varpå avgifterna även räknas ut och betalas in. Eftersom detta kräver betydligt mer jobb undviker de flesta privatpersoner att köpa hemstädning (eller andra tjänster) för mer än 9999 kr. Helst av allt håller man sig under 1000 kr. 

Eftersom en hemstädning inte tar speciellt många timmar kan familjen få städat större delen av sommaren. Är det exempelvis fyra ungdomar som städar 2 timmar per gång kan de utföra hemstädning en gång i veckan i flera veckor utan att man uppgår till mer än 1000 kr per person. 

Ett annat alternativ är att familjen anlitar någon av de föreningar i Nacka som är beredda att jobba för att öka på föreningskassan. När man som privatperson anlitar föreningar behöver man inte göra något alls rent skattemässigt. Det är ideella föreningen som helt har ansvaret att eventuellt lämna in underlag till Skatteverket. Vill du läsa mer om hemstädning man kan få i Nacka? Läs då mer på: http://www.hemstädningnacka.se.

21 Aug 2018