Så sköter du om dina markiser

När du köper hem solskydd, finns det lite olika alternativ som du kan välja för detta ändamål. Är det för skydd utomhus kan du antingen välja parasoll som fälls upp och ner och som egentligen har en relativt begränsad yta som de skuggar. De är snygga, men täcker sällan mycket mer än det bord som det är uppfällt vid. Då har bordet skugga, men inte de som sitter runt det. I bästa fall har hälften av sällskapet runt bordet skugga medan den andra hälften har solen i ansiktet.

Har du en fin terass eller altan är det bäst att ha en markis som man kan fälla ut över hela altanen. Den ger skugga för alla som sitter på altanen. Den är som ett extra tak över altanen. Regnar det ger det regnskydd, blåser det får man vindskydd. Den som någon gång har möblerat med någon möbel nära fönster eller under det, vet att efter något år har solen blekt möbeln, gardinerna eller de textilier som kommer udner solens strålar. Med tanke på hur mycket solen bleker markisen bör du köpa en markis som håller hög kvalitet. Det är ju under många soltimmar som de ska hålla. Med tanke på den säsong som markiserna ska hålla, är det dels viktigt att köpa markiser med tillräckligt hög kvalitet, dels sköta om markiserna så att de håller för längre tid.

Så får du markisen att hålla längre

Såhär gör du för att dina markiser ska hålla längre.

  1. Rulla ut din markis.
  2. Ta en hink, fyll den med vatten och häll i miljövänlig såpa eller diskmedel.
  3. Ta en borste med långt skaft och doppa i hinken. Ta flera tag med borsten när den har rengöringsmedel på ovansidan. Det räcker med ovansidan eftersom det är där sol, vind och vatten nöter mest på markisen.
  4. Låt markisen torka ordentligt innan du vevar in den igen. OBS”! Detta måste göras under uppehåll.

Har du en bra markis är det även bra att ta undan markisen till vintern. Passa på att alltid låta den torka klart efter att det har regnat. När du vevar in markisen, se då till att den inte vecklar sig, eller blir skrynklig. Det är sådana saker som också gör att den håller för längre tid.

Det ka du leta efter med solskydd

Garanti

Den som kan ge markiser med garanti har kvalitet på sina markiser. Har de garantier visar det att de ska hålla åtminstone under garantitiden. Produkter som håller en medelnivå, har endast 1, 2 års garanti. Hittar du produkter med 5 års garanti, lär de hålla åtminstone den tiden.

Erfarenhet

En leverantör som ahr erfarenhet kan ge bra tips och råd om olika solskydd. Det är viktigt med ett företag som som vet hur produkterna fungerar och ska monteras för att de ska fungera på ett bra sätt.

Service

Är det ett företag som kommer ut och monterar dina nya solskydd är det ett företag som förstår sig på service. Monterar de dem, vet du att de blir rätt installerade. Läs mer här om leverantörer av markiser i Sollentuna.

23 May 2018