Så hittar du ett seriöst byggföretag

När man har behov av hantverkare som bygger det där huset som man behöver, är det viktigt att anlita någon som är seriös och som inte bara sticker mitt i bygget, eller går i konkurs innan de har hunnit bygga klart huset man vill att de ska bygga. Inte heller vill man anlita någon som plötsligt ställer konstiga krav på sina kunder, eller som tar betalt för något som de inte har gjort eller kommer med offerter som man inte har gjort upp om tidigare. Helst vill man ju hitta de där hanterkarna som man kan återkomma till år efter år. De flesta är ju vettiga, och inte konstiga. Med internets framfart, har det blivit lättare för konsumenter att hitta rätt i hantverksdjungeln. Är det då någon som agerar konstigt, brukar arga kunder ofta klaga på företaget. På det sättet kan man som blivande kund alltid kontrollera företaget och välja bort dem som inte gör arbetet rätt.

Viktiga kriterier som visar vilka som är bäst

Här listar vi några av de aspekter som vi tycker är viktiga då man väljer hantverksfirma till det egna bygget.

1. Utbildning och behöriga certifikat

Att företaget har utbildad personal och rätta certifikat som visar kompetensen hos dem som ska arbeta med bygget är viktigt och nästan en självklarhet. Här vill vi ändå betona vikten av kompetensen när man ska bygga nya hus. Även en renovering kräver en hantverkare som gör det på rätt sätt och nogrannt.

2. Goda referenser

Har man bra referenser visar det på att man gör arbetet ordentligt och inte fuskar. Alltför många har bråttom, och bara tänker på nästa kund och nästa och ser inte efter att de när de arbetar hos en kund, bryr sig om den kunden. I stället för att arbeta här och nu, är tankarna någon annanstans. Som kund vill man att hantverkaren tänker på vad som är bäst för kunden, inte bara för det egna företaget. Därför vill kunderna veta hur de har arbetat för andra kunder.

3. Har funnits länge

Detta hänger ihop med tidigare punkter. Har man skött sig tidigare, återkommer kunderna och är beredda att ge goda referenser om företaget. Konkurrensen är relativt stor i storstäderna och har man inte skött sig, överlever man inte i så många år. Man kan fuska i några år och bete sig konstigt, men inte i flera tiotals år. Så fungerar inte byggmarknaden.

4. Erfarna hantverkare

Ju mer erfarna hantverkarna är, desto bättre råd kan de ge och komma med bra lösningar på olika problem. Med erfarenhet kommer klokskap vilket innebär att de kan bli alltmer kreativa och ge goda förslag på förbättringar som kan gynna kunden.

5. Bra och kostnadsfria offerter

De bör kunna offerter som står sig i konkurrensen från andra byggföretag. Dessutom anser vi att alla offerter bör vara kostnadsfria. Varför ska man betala för att ett företag ska ge offerter? Anlita i så fall en annan hantverkare om de begär betalt för offerterna.

6. Ansvarsförsäkring

Ett företag som är seriöst, är medvetna om att saker och ting händer så lätt och bör därför ha försäkringar som täcker om något skulle uppstå när de arbetar ute hos kund.

7. Kvalitetssäkrat arbetssätt

Har ett företag sett till att deras arbetssätt är effektivt, kan de kvalitetssäkra det. Det innebär att de inte slösar med tid, eller åtgärder som inte leder någonstans. Med andra ord kan du räkna med ett effektivt och seriöst företag som har kvalitetssäkrat sitt arbete.

16 Aug 2018