Så håller ni kostnaderna nere vid badrumsrenoveringen

Funderar ni på om ni har råd att renovera badrummet? Det är riktigt att en badrumsrenovering kostar en del. Men det finns även några saker man kan göra för att hålla nere kostnaderna.

En badrumsrenovering är en större kostnad men den höjer även husets värde. Badrummet är ett av bostadens viktigaste rum som ofta används av flera personer dagligen. Förr eller senare måste alla badrum renoveras då tätskikt, avlopp och ledningar måste bytas för att inte fuktskador ska uppstå.

Det första man bör göra om man planerar att renovera ett badrum är att sätta en budget. Annars är det lätt att kostnaderna skenar. Badrumsinredning, kakel och klinkers finns dessutom i alla möjliga prisklasser. Har man en budget vet man var man ska leta och förlorar sig inte lika lätt i handmålat italienskt kakel eller designbadkar.

Välj en stil som ni kan leva med länge

Ett av de roligaste momenten i en badrumsrenovering är att bestämma vilken stil man ska ha på badrummet. Vill man ha det klassiskt, orientaliskt, minimalistiskt eller kanske rentav ett nytt 70-talsbadrum? Man bör dock tänka på att det inte är så ofta man renoverar ett badrum och man bör kanske därför välja en stil och färg som man kan leva med en längre tid.

Kakel, våtrumstapet och badrumsporslin kan man hitta i olika badrumsbutiker och byggvaruhus. Ibland kan man ha turen att hitta ett restparti kakel eller det sista exemplaret av handfatet eller badkaret till nedsatt pris. Har man en snäv budget kan man leta på olika begagnatsidor på internet där det även säljs ny inredning och nytt kakel men till ett lägre pris.

Totalentreprenad är oftast billigast

Ett badrum bör man inte renovera själv då det är viktigt att tätskikt blir rätt för att fuktskador inte ska uppstå. Men man kan spara pengar på att anlita en byggfirma specialiserad på badrumsrenovering som har totalentreprenad. Detta innebär att de har tillgång till alla de olika certifierade hantverkare som behövs vid en badrumsrenovering. Man slipper dessutom att skriva kontrakt med flera olika hantverkare vilket ofta gör att man dessutom spar tid och att renoveringen blir klar snabbare.

Kontakta ett par olika firmor specialiserade på badrumsrenovering och be om anbud. Fråga även efter referensobjekt. Kanske finns det någon granne som precis har renoverat sitt badrum och som kan rekommendera en bra byggfirma? Att gå på rekommendationer är nästan alltid det bästa när det gäller hantverkare.

Läs mer om badrumsrenovering, med tips och inspiration, här.

6 Sep 2020