RUT visade sig riktigt lönsamt

Du vet om att hela flytten kan dras av RUT? Ända sedan RUT-avdragen infördes har städningsbranschen vuxit. Den största delen av tillväxten har hemstädning stått för och har vuxit. Hela RUT-branschen har gett så mycket som 17.000 nya heltidstjänster, vilket säkerligen är bättre än vad politikerna vågade drömma om när de införde möjligheten till RUT-avdraget 2007. 

ROT-tjänsterna backade från 2016 och framåt

Under förra året utfördes RUT-tjänster för nästan en miljard kronor, medan ROT-branschen gick tillbaka med nästan två miljarder kronor samma år. Förut kunde man dra av så mycket som halva arbetskostnaden på ROT-tjänster, vilket minskade till 30 procent 2016. Det gjorde att de utförda tjänsterna backade och motsvarar det antal som vi hade 2013: 

– Nu är vi tillbaka på det köparantal som vi hade 2013. Det skedde en enorm överrenovering i december 2015 inför att subventionsgraden skulle sänkas. Det skulle kunna göra att 2016 blev ett stiltjeår, säger Pia Blank Thörnroos, på Skatteverket, till tidningen Byggnadsarbetaren.

Medan RUT-tjänsterna ökade under förra året

Sedan i år, har möjligheterna att dra av för RUT-tjänster ökat med både trädgårdsarbete, tvätt, reparationer av både vitvaror och datorer. Man kan även få barnpassning och viss hjälp med hemtjänst. Allt det har gjort att tjänsteföretag i den här branschen har vuxit som svampar i regnskog. Numera kan man få hjälp med all sorts flytthjälp. Förut var det enbart städningen man kunde dra av, men det gäller inte längre. Och bra är det för alla som är trötta på att flytta. Har man flyttat några gånger vet man hur omfattande arbete det är. 

Haken är den att de flesta vill flytta samtidigt; antingen i mitten eller i slutet av månaden, då del flesta utgifterna räknas månadsvis. Kan man i stället tänka sig att flytta i mitten av månaden är det lättare att både få flyttstädning och själva flytthjälpen för en billigare peng. Sedan har du som kund möjlighet att välja om du enbart vill ha bärhjälpen av flyttföretaget, eller om du vill att företaget även packar och packar upp, eller om du bara vill ha städhjälp.

En flyttfirma kan garantera rätt städning

Är man inte van vid att flyttstäda kan det vara bäst att anlita en städfirma som kommer och flyttstädar eftersom det är viktigt att städningen blir rätt. Om inte den blir det kan den som flyttar in anlita en firma som kommer och städar och debitera dig som har flyttat. Då har du ingen möjlighet att påverka kostnaden för städningen utan blir tvungen att pröjsa ändå. Då kan det vara en bra idé att anlita en sådan firma själv som du bestämmer priset tillsammans med.

11 May 2018