Redovisningsbyrå – eller bokföra själv?

Hur lång tid bokföringen tar förminiräknare småföretagare varierar mellan olika företag. Men de flesta skulle nog helt och hållet slippa detta och istället lägga tiden på produktion eller försäljning. Genom att anlita en redovisningsbyrå behöver man lägga ner betydligt mindre tid per månad. Men samtidigt så kostar det ju mer. Var är fördelarna och nackdelarna?

Bokföra själv

  • Överblick

Att bokföra själv innebär ofta en tydligare överblick över ekonomin. Detta genom att man är helt insatt i varje post, varje verifikation och ekonomisk sammanställning.

  • Enkla digitala lösningar

Idag finns flera digitala lösningar som gör bokföringen betydligt enklare än tidigare. Det kan vara bokföringsprogram som är kopplat till bankkontot, som har egen app eller som gör hela bokföringen digital.

  • Roligt

En del småföretagare tycker det är roligt att bokföra själv. Det blir ett trevligt avbrott från det som återkommande behöver genomföras på jobbet.

Redovisningsbyrå

Att istället anlita en digital redovisningsbyrå har sina andra fördelar. Allt fler redovisningsbyråer tar steget till den digitala lösningen vilket både underlättar för kunden och pressar kostnaderna. Men fördelarna sedan förr står kvar.

  • Det blir korrekt

Den störta fördelen är att redovisningen sker helt korrekt. Du ska kunna fokusera på ditt arbete och inte behöva oroa dig för redovisningen. Välj själv om du vill lämna in alla papper sorterade och ordnade eller bara ”i en bunt”. Oavsett kan du vara säker på att arbetet kommer att bli korrekt.

  • Lägg fokus på rätt saker

Varför lägga tre timmar varje månad på bokföring när du kan lämna bort dina papper till en redovisningsbyrå som gör jobbet på en timme? Det kan både bli mer kostnadseffektivt och bättre resultat genom att köpa in tjänsten.

Eller en mix med digital redovisningsbyrå

Med nya digitala lösningar skapas även möjligheten till en mix mellan dessa två vägar. En digital redovisningsbyrå i Stockholm sammanfattar det hela med att man får ”det bästa av två världar”. Det sker genom att bokföringen sker på egen hand via en app eller ett onlineverktyg. Då det mesta sker automatiserat behöver man lägga ner betydligt mindre tid än tidigare. Det mesta av bokföringen kan alltså ske på egen hand. Men ett bra tips är att anlita en kompetent och erfaren redovisningsbyrå, exempelvis digitalredovisning.nu

Samtidigt betalas en månadsavgift där viss service och stöd ingår. Kör du fast kan du alltså kontakta den digitala redovisningsbyrå som ger stöd via programvaran. Däremot finns alltid begränsningar för vad de kan hjälpa till med gratis och vad som kostar.

Digital redovisning gör det ännu enklare

Det som främst ändrat synen på redovisning senaste åren är de nya digitala lösningarna. Förr var man helt och hållet tvungen att antingen bokföra själv – eller hitta en redovisningsbyrå i närheten. En småföretagare i Stockholm sökte helt enkelt efter en byrå i Stockholm som man sedan lämnade sina papper hos varje månad.

Men idag sker bokföringen allt mer digitalt vilket därmed innebär att man är mer fri kring var i landet byrån kan ligga. En digital redovisningsbyrå i Stockholm har däremot främst kunder i just från den staden. Detta utifrån att många vill ha närheten för att kunna träffas ”ansikte mot ansikte”. Men så länge det handlar om bokföringsunderlag, frågor och redovisning så sker detta digitalt.

16 Feb 2019