Pinsamt att ha bruna tänder

Finns det något värre än att ha bruna tänder? Förutom att det ser så sunkigt ut, vet den som ser de bruna tänderna att personen inte sköter sin hygien. Den som borstar sina tänder borde inte ha brunt mellan tänderna, ändå är det många som har det. Inte så konstigt. Den som dricker kaffe eller te varje dag, får till sist bruna tänder. Ännu värre är det för dem som röker. Då får man bruna tänder som ett brev på posten. Det är tennet, koffeinet och nikotinet som sätter sig som en brun hinna över de annars så gul-vita tänderna. Det är den hinnan som måste bort. Och det får man inte med vanlig tandborstning och tandkräm. Då tar man till andra preparat för att få tänderna så där bländande vita som du önskar dem.

Vita tänder inte bara till för försäljare

Du kanske har en sådan bild av säljare, som grinar mot dig med sina bländvita tänder, men det är ju bara en nidbild. Vi är ju fler som vill ha vita tänder trots att vi inte är några säljare alls. Det är tvärtom fräscht att ha vita tänder. Förut var det mest fotomodeller och skådisar som hade vita tänder, men inte längre. Nu kan vem som helst få bländande, fräscha tänder. Det kostar inte mer än ett vanligt tandläkarbesök, och sedan har du fräscha tänder i månader. Går du till en tandläkare vet du att du har bra tänder dessutom. Det får du inte om du beställer hem något obskyrt preparat från internet. Därför är det bäst att gå till ett proffs som dessutom kan tala om för dig din tandstatus.

Går något fel vet du inte hur du ska reparera skadan

Om något går fel, måste du ändå gå till en tandläkare i  Solna och få skadan reparerad. Därför är det lika bra att gå till din tandläkare och få tänderna blekta av hen. Då vet du att allt är bra med din munhälsa. Det är ju så mycket mer än bara vit tänder. Att ha bra munhälsa handlar även om tandköttet. Det är som med hästar; du behöver ha ett bra tandkött för att inte få infektioner och karies i munnen. Äter du bra, får du i dig tillräckligt med kalk? Ja då får du fina, friska tänder. Men röker, eller snusar du eller dricker kaffe och te, ja då blir din munhälsa sämre. 

Detta är bra för dina tänder

Vi äter alldeles fel kost, egentligen med tanke på våra tänder. Många äter vitt bröd dagligen, men vitt bröd är inte bra för något alls, egentligen. Då är det bättre med hårt knäckebröd, färska morötter och annat hård mat. Det bästa är att äta mat, utan socker i. Dricka kaffet och teet utan honung eller socker. Helst utan mjölk, eftersom det finns socker i mjölken (laktos). Försök i största mån att äta sockerfri mat. Och då bör du titta på innehållsförteckningen i maten du köper i affären. Gör du din egen mat, då vet du att du inte behöver ha i socker i matlagningen. Då kan du själv utesluta den. Du kommer att må så mycket bättre utan socker. Testa själv och se hur pigg du kommer att bli. Lycka till!

9 Jan 2018