På det sättet kan du ha ett miljövänligt villaägande

Om man tänker efter är det en hel del en normal villaägare kan göra som är bättre för oss alla, i alla fall när det kommer till klimatsmart boende och sätt som du kan spara på miljön. Vi bör ju alla dra vårt till stacken när det kommer till att bli miljövänliga och införa ett miljövänligt boende. Som villaägare är det ju en själv som kan påverka sitt boende. Som bostadsrättsinnehavare eller hyresgäst bor man beroende av andras beslut. Som villaägare är man den som bestämmer själv över sitt boende på annat sätt än andra. Här kommer några förslag på hur du kan göra för att införa ett miljövänligt boende.

1. Varför inte solpaneler?

Solpaneler är det mest effektiva sätt som du kan bli oberoende elkonsument. Det kanske kostar en del att installera dem, men med tiden sänker du i stället dina elkostnader. Många tänker att vi har så få soltimmar här upp i Norden, och att det inte lönar sig. Men det fel som de som antar detta, är att de tänker att solpanelerna behöver molnfria dagar för att fungera och producera el, vilket är helt fel. Det räcker med ljuset för att solpanelerna ska producera el. Kanske de borde byta namn till ljuspaneler i stället för solpaneler?

2. Ta reda på om du kan få bervärme

Att ta sin värme för sin uppvärmning av villan är bland det absolut mets miljövänliga som du kan tänka dig. Dessutom får du på sikt helt kostnadsfri uppvärmning av villan, vilket många verkligen skulle kunna vinna på. Har du en villa, kan den på sikt finansiera din pension senare i livet. Det är ingen dum idé. Antingen bor du kvar i villan på ålderns höst och bor mer eller mindre gratis i ditt eget hem, eller så säljer du den och kan leva på vinsten i många år.

3. Renovera mer hemma

Även när det kommer till underhållet av villan kan man fatta mer miljövänliga beslut, som att bestämma sig för att renovera mer än vad vi gör i dag. Många slänger ut inredningar i kök och badrum, utan att tänka på att man kan återanvända mer än det vi gör idag. Så kan vi till exempel slipa om golv i stället för att bara köpa nytt och slänga ut det gamla. Behvöer du få kontakt med en duktig gilvslipare i Stockholm? Läs då mer här: http://www.dammfrigolvslipningstockholm.se.

3 Mar 2019