Olika bedömning för vad som är bäst afternoon tea

Expressen, Alltomstockholm, te, koppar, afternoon teaDagensnyheter… Listan kan göras lång på tidningar som listat de ”bästa ställena för afternoon tea i Stockholm”. Någon enhetlig åsikt verkar det däremot inte finnas. Det är inte bara olika ranking på de olika caféerna utan även vad som bedöms.

Vilket café har bäst afternoon tea? En fråga som flera tidningar i Stockholm ställt sig och begett sig ut till kända caféer med gott rykte för att hitta svaret på frågan. Det har sedan mynnat ut i artiklar i de olika tidningarna. Det café som vinner hos en tidning är inte ens med på listan hos en annan. Det är även tydligt att testpersonerna prioriterar olika delar och därmed sätter betygen utifrån olika aspekter.

Utbud

En punkt som de flesta tog upp i sina recensioner var utbudet. Ett klassiskt afternoon tea ska innefatta snittar, scones och en del bakverk. Men det kan vara allt från en tallrik med några av dessa bakverk till ett dignande buffébord. Allt från enklare, men goda, bakverk till avancerat ögongodis.

Vad som gavs högt betyg varierade delvis utifrån testpersonernas tycke och smak. Men det var ändå ett återkommande tema att påpeka vad man blev bjuden på och hur detta smakade.

Pris

Det går att beställa afternoon tea i Stockholm för knappt 100 kr. Men det finns även där man istället behöver betala närmare 400 kr. Självklart är det stor skillnad i kvalité, utbud och service mellan dessa ställen. Tidningarna presenterade priserna men tog inte ställning till om priset speglade vad man egentligen fick för pengarna. Kanske helt rätt då det är mycket svårt att helt avgöra vad man ska förvänta sig för 200 kr eller 300 kr.

Vilka trivs här – stämning

Att gå på café handlar inte bara om att fika. Det handlar minst lika mycket (om inte mer) att få sitta i en skön miljö som både är avslappnande och skapar gemenskap med de man fikar med. Vill du sitta på ett café där det främst kommer in äldre personer, där barnen även kan fika eller där man bara tar en fika ”take away”?

Detta kanske är den viktigaste punkten att jämföra innan man väljer var i Stockholm man vill sitta ner några timmar och njuta av en afternoon tea.

Service

Något oväntat var det bara någon tidning som valde service som en egen punkt. Samtidigt är just service något som väger mycket tungt i den totala upplevelsen när man går på café.

Smaken är helt klart delad mellan recensenterna. Enda sättet att veta vilket café som har bäst afternoon tea är att testa alla…

1 Dec 2018