Ni kanske skulle skaffat hund istället

När det finns barn med i bilden blir separationen ytterligare komplicerad. En lång juridisk process och en vårdnadstvist väntar innan arrangemanget är på plats och vårdnaden avgjord.

Livet har en förmåga att vända saker upp och ned. Ibland sker förändringen som en blixt från klar himmel. Ibland smyger den sig på successivt och du märker knappt att den närmar sig förrän den dag det är ett faktum. Äktenskap och relationer kan höra till bägge kategorierna. Ni som en gång i tiden älskade varandra så innerligt att ni trodde att ni skulle spendera livet tillsammans. Ni hann till och med göra det alla förväntade sig av er: gifta er, flytta till ett radhus i en förort, skaffa Volvo och bildade familj. Tre små barn har ni fått. Nu är den äldsta inte ens tio år fyllda innan bråken och olikheterna kommit ikapp dig och din partner. Det går inte att leva tillsammans längre. Det är ni överens om. Men ni är inte överens om hur vårdnaden för barnen ska se ut.

Som bensin på elden

En vårdnadstvist kan vara en otroligt seg historia. Långdragen och fylld av konflikter då alla inneboende känslor bubblar upp i hätska diskussioner om var barnen ska bo, hur arrangemangen ska se ut och inte minst hur ert samarbete som föräldrar ska fungera. Mitt uppe i en skilsmässa eller separation är det som att slänga bensin på elden att lägga in en vårdnadstvist i konflikten. Det skulle därför kunna vara en bra idé om ni båda skaffade varsitt juridiskt ombud som kan föra er talan åt er. Det blir ofta mer konstruktivt och framför allt bättre för barnen. Det är lätt att glömma att tvisten handlar om dem, inte om er.

Upp till bevis för advokaten

Det går inte att hymla med att barn och en vårdnadstvist naturligtvis komplicerar separationen. Kanske skulle ni ha köpt en hund istället, som du föreslog. Då hade ägarbeviset fortsatt gälla, där det bara får stå ett namn, och så hade saken varit ur världen. Men barnen är ni båda ansvariga för. De är dessutom så pass små att deras egna önskemål och åsikter inte kommer väga in speciellt mycket. Det är upp till dig att argumentera för varför du vill ha vårdnaden på det sättet du önskar. Ja, eller åtminstone upp till din advokat. Kom ihåg att ju bättre du samarbetar desto bättre kommer det gynna dig i den juridiska processen kring vårdnaden.

27 Jul 2021