När är det byte till vinterdäck?

Den stora frågan varje år. Plötsligt kommer halkan alldeles för tidigt och bilen står på parkeringen med sommardäck. Aktivera en påminnelse på mobilen för planerat byte till vinterdäck!

Visst är det konstigt att vintern kommer så plötsligt varje år. Paniken när du inser att du inte själv hinner byta och har glömt att boka tid för däckbyte. Du ringer och däckfirman har fullt. Ingen överraskning direkt då du inte är ensam om att utsättas för detta märkliga fenomen.

En god idé är att ställa ett påminnelselarm på mobilen, eller varför inte boka in en tid för byte redan när du har bytt till sommardäck? Då är det bara att skriva in tiden i kalendern.

Datum för byte av vinterdäck

Tidigaste datum att byta är 1 oktober och du bör ha gjort byte till vinterdäck den 1 december. Dubbdäcken ska ha ett djup på 3 mm för att vara godkända. Senare byte får endast ske om det är sommarväglag, annars riskerar du böter på 500 kr. Undantag är om du har vinterdäck utan dubbar, de får användas året om.

Anlitar du en däckfirma och har däcken på ett däckhotell, är det inte ovanligt att de påminner när det är dags för byte. Då informerar de även om däckens status och har nya att sälja om det behövs. En bra anledning till att använda däckhotell är att däcken inte tar upp plats i garage eller förråd, särskilt om du har flera bilar. Dessutom tvättas däcken och gås igenom noga innan det är säsong för dem igen.

20 Oct 2021