Möjligt sänka uppvärmningskostnader med nya fönster

Det är verkligen höst nu på intågande i Sverige. I norra delarna av Sverige har det redan snöat, vilket inte alls är ovanligt, vi är ändå i början på oktober. Snart är det jul! Och livet är som det ska. I år finns det ju inget att klaga över. Vi har ju haft en helt underbar sommar, som varade från maj till september. Det är inte alla år det har varit så. Därför gäller det att vara tacksam när man kan det. Dock är ju både höst och vinter på gång. Och med det kommer kylan. Då kan det vara bra att se över sitt hus.

Hur värmer du ditt hus?

HUr värmer du upp ditt hus? Har du sett till att använda dig av förnybara energikällor? Om inte är det bra att göra det nu. Det mesta miljövänliga du kan tänka dig är att borra efter bergvärme. Låt en inspektör komma och kontrollera om det går att finna bergvärme nära sitt hus. Det viktigaste när man borrar efter bergvärme är att man borrar så pass djupt att man kommer åt jordens inre som är het, det vill säga minst 1.000-2.000 meter djupt borrhål. Tar man kontakt med ett företag som arbetar med bergvärme, får man hjälp att borra så långt att man når fram till värmen.

Har du solpaneler som värmer med luftvärmepump, eller med direktverkande el i elementen, kan du behöva en komplettering, eller en elkonvertering så att du kan sälja och köpa el på vintern och komplettera energin du får från solpanelerna. 

Oberoende hur du värmer huset är det viktigt att du kan behålla värmen inne och inte låter värmen sippra ut varken genom ventilerna (som ju är till för att luften ska cirkulera in och ut) eller genom fönster och dörrar. När det kommer till ventilerna, bör du byta ut dem till automatiserade ventiler som värmer luften som kommer in utifrån. När det kommer till fönster och dörrar bör du byta ut dem till energifönster och bättre isolerade dörrar. Man kan till exempel ha dubbla dörrar, för bättre isolering.

Energifönster kan sänka dina uppvärmningskostnader

Byter du till riktigt bra energifönster kan du spara tusenlappar på uppvärmningskostnaderna. Det är ju inte någon idé att värma för kråkorna (även om de blir glada). Med riktigt väl isolerade fönster och med ädelgas i mellanfönster, får du fönster som inte släpper ut inomhusvärmen. Du kommer att bli förvånad över hur mycket som du kan spara genom ett fönsterbyte.

9 Oct 2018