Mat till festen – tre alternativ

Ingen fest utan en rejäl måltcatering, matid – men vem ska fixa maten? Se på fördelarna och nackdelarna innan ni bestämmer er. Det finns fler alternativ än vad man tänker på från början. Vi följer här Nils från Nacka och de alternativ han hade.

Laga maten själv

För många är det första alternativet att laga maten själv. Det är även möjligt så länge det inte handlar om en större fest. Är det 10 - 20 personer kanske man klarar av att göra mat i ett vanligt kök och varmhålla detta till att det är dags för gästerna att äta. Det är det billigaste alternativet, i alla fall om man jämför mot catering eller köpa hem maten från en restaurang.

För Nils var detta inte ett alternativ. För det första hade det krävts flera timmars förberedelser och den tiden fanns inte. För det andra hade han inte möjligheten att laga maten på egen hand utan hade då behövt be om hjälp från vänner som skulle kommit på festen.

Catering

Alternativ nummer två är att välja catering. Det är helt klart det smidigaste men även det dyraste. Är det värt att betala för att slippa laga maten och ta hand om disken?

Nils tog in offerter från fem olika restauranger i Nacka och såg att priset ungefär låg på 130 - 180 kr per person beroende på vilka tjänster som önskades och vilken mat som skulle serveras. Lagar man maten själv går det att räkna på ett portionspris på ca 40 - 50kr om man äter lite finare mat. Så visst är catering dyrare.

Välja kuvertavgift

Inom bröllop är det relativt vanligt med kuvertavgift. Det betyder att varje person betalar en viss summa som därmed går till maten men även delvis till lokalhyra. På detta sätt hamnar inte hela kostnaden på den som anordnar festen.

Nils hade två val när han satte ihop gästlistan. Antingen bjuda ett färre antal och bekosta festen helt själv. Han valde att hellre ha en större fest och därmed ta ut en kuvertavgift. För att det inte skulle bli för dyrt för familjer valde han en summa per person men en maximalsumma per familj. På detta sätt kunde han även välja catering vilket underlättade betydligt för honom i val av mat, dukning och disk. Här var han däremot tvungen att byta cateringföretag. Det visade sig att inte alla företag i Nacka som erbjuder catering även erbjuder dukning, servering och att sedan ta hand om disken.

Det är lätt att fastna i gamla vanor och inte se de olika alternativ som faktiskt finns. En del väljer bort catering utan att först kolla upp vad det kostar. Andra väljer att bjuda få till festen eftersom de inte har råd med flera gäster. Men det finns ofta flexibla lösningar.

10 Jan 2019