Markiser som sköter sig själva

Har du markiser på din bostad? Har du en lösning för hur de fälls ut eller in även om du inte är hemma?

De flesta kämpar fortfarande med tunga dragremmar och kärvande vevar för att hissa sina markiser in och ut. Om du skulle glömma markisen ute när du åker hemifrån och det blåser upp till storm kan den vara ett minne blott när du kommer hem. Och är det inte jobbigt de gånger då du kommer hem från jobbet och solen har legat på mot fönstren och värmt upp dina rum som ett växthus?

Det finns bot mot detta, så det börjar nog bli dags att du tar en titt på vad marknaden har att erbjuda i form av automatisering för markiser.

Välj motorstyrt

Först och främst bör du byta ut din handstyrda markis mot en motorstyrd lösning. Det är så mycket enklare att kunna justera vinkeln och hur långt du vill fälla ut markisen med hjälp av knappar vid dörren eller en fjärrkontroll. Appstyrning precis som för belysningen är också på gång.

Sensorer känner av ljus och väder

För att slippa få panik om du märker att vädret håller på att slå om och du står mitt i kön på ICA föreslår vi även att du investerar i vind- och regnsensorer. De fäller in markiserna om det blir för blåsigt eller om regnet blir för hårt.

Solsensorer å andra sidan fäller ut markiserna så att du kommer hem till bostadsrum med en angenäm temperatur. Mycket praktiskt och skyddar dessutom din inredning mot att bli solblekt.

Det må kosta någon tusenlapp extra att få denna typ av lösningar men de är verkligen värda besväret och kan göra att du sparar tusenlappar på att dina markiser faktiskt håller.

Om du har äldre markiser av ett bra märke kan det hända att det går att utrusta dem med denna typ av lösningar utan att du behöver byta hela markiskassetten eller markisduken.

Passa även på att tvätta dina markiser regelbundet så håller duken längre och ser snyggare ut. Vattenslang eller högtryckstvätt och ett milt tvåltvättmedel brukar räcka till för att få dem rena och fräscha igen.

30 Aug 2017