Markiser gör slott av kojan

Har du sett snygga markiser? Ofta ser man dem i resebroschyrer för hotell och restauranger. Alla hotell med självaktning har markiser. De lyfter vilket hus som helst. Så pass, att de gör vilken koja som helst till slott. Det är ett mycket enkelt sätt att lyfta ett trist hus till någon fantastiskt. Prova så ser du med egna ögon. 

Viktigt med solskydd

Det har ju blivit allt viktigare att få ett riktigt bra solskydd. Solen i all ära, men lagom ljus är bäst. Har man dessutom ställt sina gröna växter i fönstren blir de stekta av solen om man inte skuggar dem på ett bra sätt. Få vill ha helt fördragna fönster, hur snygga gardiner man än har. Då kan man skaffa sig jalusier som ger skugga för våra växter. Det finns olika sorters solskydd numera; sådana som skuggar halva fönstret, eller endast delar av fönstret. Om du tar reda på hur diona växter växer ute i naturen, kan du ställa växter som är känsligare mot solljus nära eller under växter som tål sol bättre. Orkidéer till exempel, vill gärna ha solljus men inte direkt solljus. Då kan du ställa dem bredvid en palm, en fikus eller någon anna blomma som tål solljus bättre.

Montera persienner om du inte gillar markiser

Gillar man inte jalusier eller markiser, kan man montera persienner. Finns i många material. De behöver inte vara betonggrå, du kan få dem i färger och mönster som du önskar. Särskilt om man bor i en bostadsrätt kan det vara svårt att installera markiser, då de andra bostadsrättsägarna kanske inte vill förändra utseendet på fastigheten så mycket som markiser ändå gör. Därför kan persienner göra samma effekt som markiser och man förändrar inte fasaden på något sätt. Däremot kan man montera en markis över balkongen. Den ger lagom skugga, ingen vill sitta i brännande sol när man sitter på balkongen. En markis håller borta både vind och regn. Den ger ett bra skydd så man kan sitta på balkongen längre på våren och hösten.

Parasoll inte tillräckligt på en balkong

Det är sällan som parasoller passar på balkonger. Med markiser får du skugga på hela balkongen istället för bara en del, där du sitter. Flyttar sig solen måste du flytta på parasollet, det behöver du inte med en markis. 

Så tar du hand om din markis:

När det är dags att ta in markisen, kan du enkelt tvätta av den.

  • Använd inte högtryckstvätten då den kan skada textilen som markisen är gjord av.
  • Ta lite vatten och ett medel som löser upp fett. Såpa eller diskmedel är lagom starka kemikalier. Tänk på miljön.
  • Veva ut hela markisen så du kommer åt hela.
  • Ta en borste med långt skaft, doppa i vatten med medel.
  • Gnugga på utsidan av markisen.
  • Låt torka – klart.

För mer information, fortsätt läsa här.

10 Feb 2018