Makeupartist och makeupstylist, är det någon skillnad?

För den oimake up, sminknvigde så kan det låta som samma sak. För den kunnige så är det enorm skillnad, både i arbete, hur man arbetar och vad man lär sig i sin utbildning. Trots det så är det bra att kunna de båda om ens framtid innefattar en karriär i makeup-branschen. Det hänger ihop men skiljer sig ändå markant. Makeupartist och makeupstylist, vad är då skillnaden?

Makeupartisten

Den som är makeupartist har läst en specifik makeupartist-utbildning och har som mål att arbeta med styling och makeup för extraordinära tillfällen. Modevisningar, filminspelningar, teater och shower. När makeupen behöver lyfta till en högre nivå och ta ut svängarna så anlitas en makeupartist.

Vägen till att bli artist

Ofta läser man först utbildning till exempelvis frisör eller makeupstylist innan man går en makeupartist-utbildning. Anledningen är att det krävs en hel del erfarenhet och framför allt, en stark portfolio när man kommer ut i arbetslivet.

Makeupstylisten

Även den här personen arbetar med makeup men för en helt annan kategori. Stylisten arbetar med vanliga människor och har som mål att hjälpa andra, oavsett ålder och etnicitet, att skapa en vacker makeup. Det är många människor som ibland vill bli stylade av en speciell makeupstylist och framför allt så vill de lära sig av experten för ett vackrare vardagsliv.

Vägen till att bli stylist

Även om man går en makeupartist-utbildning så kan man lära sig mycket om att sminka vackert. Det finns en egen utbildning för just makeupstylister där de får lära sig hur man lägger grundmakeuper som passar olika hudtyper, och åldrar. De arbetar med olika typer och nivåer av makeup för vardagslivet, jobbet och festen. De får också lära sig en hel del om hur man sköter om hyn och vårdar sitt yttre.

Arbetsmarknaden och uppgifterna

Den som går en makeupartist-utbildning har ofta för avsikt att få arbeta praktiskt med moderna och vilda makeuper. De kommer ha en tuff arbetsmarknad framför sig men för den begåvade och envise så finns det många spännande jobb att göra. När man når en riktigt hög nivå som artist så kommer uppdragen komma in eftersom dina kreationer blir eftertraktade på marknaden.

Stylistens marknad

Makeupstylisten kommer att ha en mycket bredare arbetsmarknad eftersom tanken är att arbeta med vanliga människor och deras makeup. En stor skillnad mot artisten är att arbetet ofta får ett utbildande inslag då en konsument gärna vill få inspiration och kunskap. Skådespelare och musiker är kanske mer intresserade av att få rätt makeup gjord till varje event än att lära sig själva.

Läs mer om makeupartist-utbildningar. 

12 Nov 2018