Lönar sig en fönsterrenovering?

Fönstren är en av de delar på en byggnad som läcker en stor del av den värme som vi tillför. Har man slitna fönster utan isolerglas får man ofta höra att man absolut bör byta ut dessa för att spara pengar på uppvärmningen och få en mer behaglig inomhusmiljö.

Men stämmer verkligen detta eller är det något som fönsterföretagen har hittat på för att sälja mer? Vi reder ut hur det ligger till.

Öppet PVC-fönster

Nya fönster har bättre isolervärde

Det stämmer helt och hållet att nya fönster har mycket bättre isolervärden än äldre modeller. Det innebär förstås att man kan räkna med att byggnaden håller värmen bättre med nya fönster och samtidigt också stänger ute värmen från stark solvärme. Nya fönster har mindre problem med kallras, det vill säga att det känns väldigt kallt nära fönstren på grund av den dåliga isoleringen hos glasen.

Samtidigt så måste man fråga sig hur stora summor man kommer att spara per år genom att byta fönster. Är ditt hus hyfsat välisolerat i övrigt och inte har några enorma glasytor så lönar det sig sällan att byta fönster rent kostnadsmässigt, förutsatt att du har minst tvåglasfönster (eller innerfönster att sätta i på vintern) sedan tidigare. Det brukar ta ganska lång tid innan man har tjänat in kostnaden för fönstren på det som man sparar i uppvärmningskostnader.

Därtill får man räkna med att moderna fönster inte kommer att hålla lika länge som äldre träfönster som tillverkats fram till omkring 1950-talet. De nya materialen som exempelvis PVC-fönster är visserligen underhållsfria, men det handlar ändå om ett plastmaterial med begränsad livslängd. De går inte att renovera på samma sätt som trä.

Renovera om det är möjligt - byt om de är för slitna

Rådet blir alltså att renovera dina existerande fönster om det är möjligt och endast byta ut dem om de är alltför slitna för att kunna räddas. Även av säkerhetsskäl kan man vilja byta då nya fönster har tåligare glas och kan förses med fönsterlås mot inbrott.

Ett alternativ som kan ge en markant förbättring är också att byta ut glasen till nyare med bättre isolervärde när du utför renoveringen, men om du har fina gamla munblåsta glas bör du hoppa över det steget för att huset inte ska tappa en viktig del av sin livfulla och vackra fasad.

Välj underhållsfria fönster

Om du bestämmer dig för att ett fönsterbyte är rätt väg att gå så rekommenderas det att du väljer underhållsfria fönster där du inte behöver tänka på målning eller att kitta om fönstren. Aluminiumfönster är rätt dyra, så valet faller för de flesta på PVC-fönster då de går att få i en mängd olika utföranden och färger, inte kräver något underhåll utöver fönsterputs och att man oljar gångjärnen någon gång ibland.

Ta en titt på www.pvcfönstermellansverige.se för att få veta mer.

12 Sep 2019