Låt en snickare platsbygga möbler hos dig

Om du bor i ett äldre hus eller en äldre lägenhet vet du att det kan vara svårt att hitta passande möbler. Särskilt den som har bostadsrum i en takvåning får ofta kämpa med att hitta praktiska lösningar under taket.

Snedtak kan vara charmiga, men de begränsar verkligen vilka möbler du har möjlighet att få plats med. Ofta får man välja låga lösningar med mindre utrymme eller ställa möblerna en bit in från väggen, vilket förstås stjäl golvyta. Bor du i en storstad vet du att varje kvadratcentimeter boyta räknas och bör hushållas med.

Dags att ta en titt på hur folk brukade göra förr. Fram till mitten av 1900-talet bodde många fortfarande i små lägenheter och trånga torp ute på landet. För att få plats med sina ägodelar och att sova bekvämt brukade man ofta platsbygga möbler. Där kan även vi moderna människor lära oss ett och annat.

En kökssoffa med förvaring som dessutom fungerar som extrasäng kan vara en smart och charmig lösning som dina besökare uppskattar. Däremellan får du över en kubikmeter extra förvaringsutrymme som du kan utnyttja.

En inbyggd säng med förvaringslådor undertill är en jättesmart lösning och kan göras väldigt mysig om du dessutom väljer att bygga den som himmelsäng med gardiner på sidorna. Utrymmet ovanpå använder du givetvis också till förvaring.

Inbyggda garderober under snedtaken spar plats så att du kan utnyttja utrymmet ända in i hörnen samtidigt som det ser snyggt och prydligt ut. Ett annat alternativ är att bygga in bokhyllor om du råkar vara en bokmal som vägrar göra dig av med dina pappersskatter.

Väggutrymme är ofta outnyttjat. När du har innerväggar som består av gipsskivor med luft emellan kan du gärna passa på att bygga in nischer med hyllor som ger dig extra förvaringsutrymme.

För att förverkliga de här idéerna måste du givetvis hitta en duktig snickare som specialiserar sig på den här typen av arbete. Det kan kosta en del att beställa den här typen av lösningar, men inte mycket mer än att köpa möbler av ett bättre märke. Det du beställer blir dessutom unikt och inget som alla andra kan köpa i butik eller på nätet.

Passa på att stödja en lokal hantverkare och utnyttja samtidigt utrymmet i din bostad maximalt.

21 Aug 2017