Kurslitteratur för blivande städare

städareServicebranschens Yrkesnämnd (SRY), med säte i Stockholm, har diplomerade handledare som kan ge städare yrkesbevis. Just i Stockholm är konkurrensen om jobben generellt sett låg – och ett yrkesbevis är sällan ett krav – men i enskilda kommuner (Norrtälje till exempel) är det ganska hård konkurrens om jobben. När arbetsmarknaden är tuff kan man göra sig mer attraktiv för arbetsgivarna genom att skaffa sig ett yrkesbevis.

Exakt hur lång tid det tar innan man får sitt bevis varierar. Vanligt är dock att man behöver lägga ned ungefär 40 timmars utbildning för att få det. Därefter finns goda chanser att man får lättare till att jobba med städhjälp på en konkurrensutsatt arbetsmarknad.

För studierna rekommenderar SRY ett antal böcker att ha som kurslitteratur. Här kan du läsa mer om dem.

Professionell Städservice och Hemstädning

Den här boken innehåller grundläggande information kring städning överlag, med ett visst fokus på hemstädning. Den här boken lämpar sig mycket bra för den som ska arbeta med städhjälp hos både privatpersoner och på kontor. I boken förekommer dock en del termer som man kanske inte känner till sedan innan – det kan därför vara bra att komplettera med Städteknisk Ordlista.

Professionell Sanering

Professionell Sanering är en bok med fokus mot just sanering, som titeln avslöjar. Exakt hur mycket man kommer att arbeta med sanering beror givetvis på vilket jobb man söker och vilka uppdrag man kan tänkas få. Ofta är dessa firmor mer renodlade saneringsfirmor, och om du söker anställning för att arbeta med städhjälp hos en städfirma, är det kanske osannolikt att du kommer få göra just detta. Med det sagt kan möjligheten dyka upp och då kan det vara bra att ha de grundläggande kunskaperna.

Introduktion Städservice

Introduktion Städservice är en kostnadsfri PDF som bör läsas av alla som funderar på att börja jobba med städhjälp. Här får du bland annat djupa inblickar i vad som gäller angående arbetsvillkoren. Man går bland annat igenom kollektivavtal, fackförbund, lön, frånvaro och anställningsavtal. En lärorik PDF som bör läsas innan man börjar söka jobb. Man går även igenom säkerhet under arbetstid.

Utbildningsmaterial från IIH

Branschföreningen för Industriell och Institutionell Hygien, IIH, har mängder av bra litteratur för den som vill arbeta med städhjälp. Litteratur kan beställas från nätet, så det spelar ingen roll om du bor i Stockholm, i Göteborg eller på en mindre ort. I litteraturen finns ett fokus på hygien, rengöring och underhåll vid lokalvård och städning.

Hitta diplomerade handledare

Yrkesbeviset får du av en diplomerad handledare. På SRY:s hemsida kan du enkelt söka efter företagsnamn, personer eller städer. Skriver du bara in ”Stockholm” till exempel, får du fram 23 träffar (i skrivande stund) på personer som kan ge dig ett yrkesbevis.

städhälpstockholm.se är en städfirma som söker välutbildade och ambitiösa lokalvårdare. 

 

30 Oct 2018