Kontorsstädning efter Coronapandemin

Driver du ett företag med kontorslokaler? Har ni börjat planera att låta personalen börja arbeta på plats på kontoret igen? Då bör du ta en titt på våra tips för hur du kan göra kontoret säkrare genom att hålla det riktigt rent och fräscht samt planera smart så det inte blir trängsel.

Tänk på att rengöra alla ytor regelbundet

Att hålla rent på ett kontor handlar om mycket mer än att dammsuga golven och torka bort fläckar i köket. Corona har uppmärksammat att det är viktigt att rengöra alla ytor som människor kommer i kontakt med ordentligt varje vecka, vissa rent av dagligen. Varje handtag, bänkyta, datormus och tangentbord utgör en smittorisk då viruset kan sitta kvar i flera dagar på somliga material. 

Det är lätt att glömma bort att rengöra dessa föremål, så om ni känner att ni inte kan ta ansvar för detta själva så kan det vara värt att beställa till extratjänster för städning av kontor så att ni kan känna er trygga med att allt viktigt har rengjorts så ofta som krävs.

Även om ni har haft det tufft ett tag så är städningen inte en punkt som man får tumma på i det här läget.

Omorganisera kontoret smart

Det är viktigt att ni inte sitter för tätt i lokalen. Har ni tidigare haft öppet kontorslandskap med många medarbetare i samma rum kan ni kanske fundera över om det går att installera någon form av skiljeväggar så att det bara blir mindre team som sitter tillsammans.

Att ha roterande schema på distansjobb är också en smart lösning, till exempel att vissa team jobbar från kontoret och sedan hemma varannan vecka. Genom att ni är färre på kontoret samtidigt så minska smittorisken, samtidigt som det kan vara skönt att få träffas fysiskt från och till. Men var noga med att begränsa antalet kontakter även inom företaget.

En annan smart åtgärd är att införa växlande arbetstider, till exempel genom att låta vissa börja arbetet någon timme tidigare eller senare på dagen. Vissa medarbetare kanske rent av skulle föredra att arbeta på kvällstid istället. Prata ihop er om hur man kan ta fram en lösning som gör att alla inte är på plats samtidigt på jobbet, förutsatt att det passar verksamheten förstås.

Låt dem som vill jobba hemifrån få göra det även fortsatt om det är möjligt. Det är billigare att investera i lite ny arbetsutrustning för smidiga distansmöten än att personalen blir sjuk på grund av onödiga möten på plats. Likaså vittnar vissa om att de mår bättre överlag av att jobba på distans. Låt dem fortsätta med det i så fall så får du både nöjdare och friskare medarbetare.

Handsprit och rutiner hos personalen

Det kan kanske kännas fånigt, men lappar i kök och på toaletter om vikten av att fortsatt tvätta händerna ordentligt hjälper faktiskt. Det är en enkel åtgärd för att påminna om att alla har ansvar för att inte sprida smitta.

Att ställa ut behållare med handsprit i allmänna utrymmen och till exempel vid kaffemaskinen i köket, vid skrivare och kopiator gör att det blir naturligt att rengöra händerna en extra gång innan man nyttjar funktioner som faktiskt kräver att man använder sina händer.

17 Nov 2020