Installera sådant som sparar energi

Visste du att vi slösar allt mer med energi? Aftonbladet har haft en artikelserie som handlar om miljön och vad vi svenskar gör för att minska jordens resurser. Förvånansvärt lite görs tydligen. I takt med att olika entreprenörer tar fram och utvecklar alternativa energikällor verkar vi använda allt mer energi. Vi har inte övergett koldioxidproducerande energikällor, vi använder tydligen lika mycket ev de traditionella olje- och kolbaserade energikällorna, plus att vi använder alternativa och mer miljövänliga energikällor. Detta är verkligen på tok. Vissa forskare säger att det redan är kört för den civilisation vi känner till i dagsläget. Vi rusar framåt mot vår undergång snabbare än vad någon av oss kan ana. Därför tar vi här upp vad du som konsument kan göra för att minska energiåtgången.

Detta kan du installera i ditt badrum

Självavstängda kranar

Du kan installera kranar som sparar vatten åt dig, genom att så snart du har tvättat händerna klart, stänger den av sig självt.

Duschmunstycke med värmeväxling

Du kan välja särskilda munstycken till duschen, som dels använder varmvatten till att värma kallvattnet och som dessutom fördelar vattenstrålarna på ett sätt som sprider vattnet och därmed behöver du inte lika mycket vatten när du duschar.

Toalettstol med mindre mängd vatten

Du kan installera en toalettstol som kräver mindre vatten att spola. Det finns sätt att spola som inte kräver hela 8 hinkar med vatten. De flesta av oss spolar vatten alldeles för mycket.

Belysning där du står och ingen annanstans

Man kan även spara på belysningen, så att du enbart har belysning där du står och behöver ljuset. I stället för en stor lampa som lyser upp hela badrummet, kanske du bara behöver belysning där du är, som till exempel vid spegeln. Installerar du den i spegel som du använder sprids belysningen mer effektivt och du behöver inte så starka eller många lampor.

Här hittar du en firma

Bor du i Stockholm finns det flera sådana miljömedvetna hantverkare som kan hjälpa dig att installera denna så viktiga miljö- och energibesparande inredning. Bor du i någon av Stockholms förorter, som till exempel Lidingö kan det vara stor idé att få tag i någon som arbetar nära din bostad. Där kan du få tag i hantverkare som kan ta ett helhetsansvar. Det innebär att du som konsument inte måste ta kontakt med olika hantverkare för att få olika funktioner utförda i din renovering. Istället tar hantverkaren hand om allt sådant. Läs mer om totalentreprenör som utför badrumsrenovingar på Lidingö på: http://www.badrumsrenoveringlidingö.nu.

18 Jun 2018