Hur går en VVS-besiktning till?

En VVS-besiktning kommer med många fördelar. Framförallt är det bra att man kan upptäcka problem tidigt, som annars riskerat att växa och skapa stora skador i hemmet. Som bekant är vattenskador inte att leka med. Men det är inte bara stora fuktskador som en besiktning kan hitta. Det man brukar titta efter är bland annat rinnande kranar, toalettstolar och hur installationerna ser ut i kök, badrum, tvättstuga och i andra utrymmen.

En besiktning kostar en del givetvis, men det kan också vara en investering. Om VVS-firman hittar droppande kranar, och åtgärdar detta, kan du faktiskt spara tusentals kronor per år (givetvis beroende på hur mycket de droppar).

Skiljer sig mellan företagen

Exakt hur en besiktning kan gå till skiljer sig lite från firma till firma, även om det givetvis saker som alltid måste kollas för att det ska kallas just för en besiktning. En firma i Stockholm tittar vi på kontrollerar, förutom VVS, även energi. Det handlar om att hemmet ska vara säkert att bo i, och att det råder goda ekonomiska förutsättningar, det vill säga att inga kranar läcker och att inga felinstallationer orsakar problem med driften.

När du anlitar en firma för besiktning, är det bra att inte förhasta den processen. Kolla alltid flera firmor, ta in offerter och jämför dem med varandra. Titta givetvis inte bara på totalpriset, utan se till vad som faktiskt ingår. Det kan variera ganska mycket. Viktigt när du frågar om offerter är att du ger så mycket relevant information som möjligt. Det kan till och med vara bra att helt enkelt fråga vilka underlag de behöver för att göra en så precis offert som möjligt. Skicka sedan underlaget till firman i fråga, samt ett ytterligare antal firmor.

Bor du i en större stad som Stockholm eller Göteborg till exempel (dock i synnerhet Stockholm) har du ganska många aktörer att välja mellan. Ta inte bara första bästa, utan se till vad du faktiskt får för pengarna.

Referenser ett bra tips

Det bästa är kanske att först titta på om du känner någon som nyligen fått ett VVS-arbete utfört hemma hos sig. Att få en rekommendation av en vän är troligtvis det mest effektiva. Till skillnad från när du ser en annons i tidningen eller på internet, kan du faktiskt lita på att din vän inte har något intresse av att rekommendera något som inte är bra. En firma som marknadsför sig själva kan kalla sig för ”Bäst i Stockholm” och liknande. Men hur mycket värt är dessa ord när det är firman själva som säger det? Mest värt är det naturligtvis när det kommer från någon du litar på.

Titta även på recensioner och omdömen på internet. Firmor som sysslar med VVS finns det många av, och det kan löna sig att gå igenom ett par av dem. Är det bara ett fåtal recensioner, på deras Facebooksida till exempel, bör man kanske inte dra stora växlar på det. Ju större underlaget är – desto mer kan du troligtvis lita på det. stockholmvvs.com är en vvs-firma som vi kan rekommendera. 

 

 

27 Feb 2019