Gott uppförande viktigt – om du är misstänkt för brott

Att vara misstänkt för brott låter alldeles som en förfärlig sak, men det kan faktiskt hända. Är man oskyldig är det inget att oroa sig för, men skulle det hända att du skulle råka bli misstänkt för något, finns det flera saker du kan göra för att processen ska fortlöpa så smidigt som möjligt – och till din fördel. Även om du skulle vara skyldig ska du givetvis ha en god brottmålsadvokat som tar tillvara på dina intressen. Sedan kan du själv göra mycket för att hjälpa din brottmålsadvokat att försvara dig, samt framstå som trovärdig inför domstolen. Läs mer om en brottmålsadvokat i Stockholm på: http://www.brottmålsadvokat.biz.

Sköt dig

Givetvis bör man alltid sköta sig, men att du håller dig utanför trubbel medan den juridiska processen fortgår är mycket viktigt. Om du till exempel är satt på att regelbundet testas för narkotika (av någon annan instans), är det mycket viktigt att du inte missar något av dessa (eller testar positivt). Om så sker kan ett pågående fall påverka dig negativt rejält, särskilt om fallet är relaterad till narkotika på något sätt. Vidare bör du vara lugn under hela processen, även om det kan kännas frustrerande och det är en jobbig upplevelse i allmänhet. En del har gjort att misstaget att vädra sitt missnöje på sociala medier inför åtalet. Gör du det på ett grovt vis kan det slå tillbaka mot dig under rättegången. Att hålla någorlunda tyst om fallet hör ihop med textstyckena under rubriken nedan.

Prata inte för mycket om fallet

Ibland kan brottmålsadvokaten rekommendera att inte prata om fallet med vänner, familj och eventuellt journalister. Ibland kan du få tillåtelse att göra detta, men du tjänar väldigt lite på det. Att ha folk som pratar om ditt fall under rättegången kommer inte att hjälpa någon. Ofta ändras historien för varje gång någon upprepar den. Till slut är det ganska långt ifrån vad som egentligen hände. 

Mixtra inte med bevisen

Att anklagas för att manipulera bevis är mycket allvarligt om du är skyldig. Är man misstänkt kan det i stunden kännas logiskt att göra, men är inget som lönar sig i slutändan. Om du själv hittar något bevis som rör ditt fall bör du visa detta för din brottmålsadvokat. Samma gäller med vittnen. Kontakta dem inte inför rättegången. Ifall du gör det finns en risk att du anklagas för att ha manipulerat deras historier. Det här är givetvis någonting som står i vägen för att fallet ska kunna drivas på ett optimalt sätt.

3 Apr 2018