God hemstädning minskar stress

Hemstädning är kanske inte städmaterialdet festligaste man kan syssla med. Samtidigt är det något som kan faktiskt kan vara avslappnande, ungefär som att påta i trädgården. Många ser det dock som ett stressmoment, och vill bara bli klara. När hemstädningen väl är gjord infinner sig ofta ett lugn och en känsla av välbehag. Faktum är att vi kan minska stress genom att sköta vår hemstädning ordentligt.

Därför mår vi bättre av att röja och städa

  • Stök gör att vi inte kan sondera terrängen. Människan har alltid sonderat terrängen. Det här är ett behov som går långt tillbaka, och som hade en viktig funktion när vi levde ute i det vilda. Det var helt enkelt ett sätt att undvika faror. När vi inte kan sondera terrängen ordentligt, så som när det är stökigt, tror många forskare att det framkallar stress. 


  • Det gör det svårare att slappna av. Att ha det stökigt hemma kan göra det svårare att slappna av. Delvis på grund av det som nämns ovan, men också en stress över att man sköter hemmet som man borde göra. 


  • Man är aldrig riktigt klar. I ett stökigt hem vet man med sig att städningen behöver bli gjord. Tar man inte tag i det är svårt att slappna av, när man känner att man har en uppgift att göra. 

  • Stök hämmar kreativitet. Ja, stök kan faktiskt hämma såväl kreativitet som produktivitet. När vi har rena, öppna och organiserade ytor ger vi hjärnan utrymme att tänka på andra saker.

Så hittar du en städfirma som gör jobbet åt dig

Hemstädning är något som de flesta sköter själva, men det blir allt mer populärt att anlita städhjälp. Vissa kan ha funderingar kring hur man ska gå tillväga för att hitta en firma som kan göra jobbet. Här visar vi hur det kan gå till:

  1. Sök på till exempel ”hemstädning Örebro offerter” i valfri sökmotor (byt ut Örebro mot din stad). 

  2. Klicka dig in på en så kallad offertsida, en tjänst som vidarebefordrar din förfrågan till anslutna firmor i närheten. 

  3. Fyll i de fält som offerttjänsten kräver. Skriv att du behöver hjälp med hemstädning i Örebro och specificera bland annat antalet kvadratmeter som ditt hem är på. 

  4. Skicka iväg uppdraget och vänta. Inom någon dag eller två bör du ha flera städfirmor (från Örebro i det här fallet) som har gett dig prisförslag. Jämför dem och se vilka du tror passar dig bäst.

 

17 Feb 2019