Förbereda dig för att sälja hus i Umeå?

Att sälja ett hus i Umeå kräver en del förberedelse och arbete. Det gäller att ta fram tomtkarta, olika ritningar, en energideklaration och mycket annat.

När du ska sälja ett hus är förarbetet en viktig del och du kommer vara glad att du sparade alla papper du någonsin samlat på dig. En mäklare hjälper dig inför att du ska sälja hus i Umeå, bland annat genom att hjälpa dig med att sortera fram vilka dokument du behöver.

I de allra flesta fall krävs även en energideklaration som är säljarens ansvar att ta fram. En mäklare guidar dig rätt och ser till att du får råd kring energideklarationen. Syftet är att ta fram en bild över energiprestandan som huset har och om det går att göra förändringar som leder till bättre energiprestanda.

Låt det ta sin tid att sälja hus i Umeå

Det är bra att vara ute i god tid, en del dokument kan ta tid att ta fram. Pantbrev och inteckningar ska redogöras, du ska ha ritningar och underlag på eventuella renoveringar. Huset ska också besiktigas. Som säljare har du dolda fel ansvar i upp till tio år efter att huset sålts.

Inför besiktning är det bra att be om en checklista av din mäklare. Allt som rör huset kommer att dokumenteras och eventuella brister kommer att noteras i ett protokoll. Har du exempelvis renoverat badrummet behöver du kunna ange årtal. Huset gås igenom från tak till grund, se till att det är lätt att komma åt i alla skrymslen.

7 May 2022