Filma en hiss på bästa sätt

Hissar i Stockholm kan behöva filmas i flera olika syften. Till exempel kan det handla om en nyproduktion som behöver en promovideo, eller företag som vill visa upp sitt kontor och hur de arbetar. När det kommer till att filma hissar kan det vara svårt att vara fantasifull. Därför delar vi med oss av lite tips för att göra det på bästa möjliga vis.

Introducera tittaren för miljön

Kanske finns huset i ett vackert sekelskiftsbygge i Stockholm? Eller i ett spektakulärt nybyggt hus? Att introducera tittaren ordentligt för miljön som hissen finns i har man mycket att vinna på. Det sätter tonen för klippet och ger tittaren en kontext och ett sammanhang. Här kan det vara bra att berätta mer, antingen genom en textremsa (till exempel ”Drottninggatan, Stockholm”) eller att du berättar mer med din röst helt enkelt. Har du mycket du vill säga kan det passa bättre att spela in din röst, även om det givetvis fungerar att berätta lite längre meningar med textremsor också.

Vad är speciellt med hissen?

Försök att fånga det som är speciellt med hissen. Är det en liten och trång hiss i ett gammalt bygge i Stockholm? Eller är det en supermodern hiss i Friends Arena? Är det en trång och gammal hiss i Stockholm kan det vara snyggt att få med den lilla gallerdörren som ofta finns i äldre hissar. Är det en nyare hiss kan det istället vara snyggt att fokusera på knappar, lampor och andra detaljer. Försök helt enkelt att lyfta fram det som gör hissen speciell. Något som kan vara snyggt är att fokusera ett antal sekunder på våningsvisaren. Det här kan lämpa sig särskilt väl om du börjar på bottenvåningen, filmar en närbild när du trycker på knappen för att välja våning, och sedan övergår till våningsvisaren. Det är inte alla hissar som har en dylik visare, men om det finns kan det vara ett fint inslag i filmen.

Klippningen

Som van filmare har du säkert ett redigeringsprogram du brukar sitta i. Om inte, finns det mängder av olika program man kan använda för sin klippning. Vissa är mer avancerade, och kostar då också lite mer, medan andra är lite enklare och har en lite billigare prislapp. Letar man runt lite kan man till och med hitta ett program som är gratis. Om man ska nöja sig med dessa är det enklare klippning man bör syssla med. Effekter, filter och andra funktioner brukar inte finnas i dessa gratisprogram. Undantag kan givetvis finnas.

3 Jan 2018