En skräddarsydd kostym sitter bättre

Många män (och kvinnor!) använder inte kostym mer än vid enstaka, mer speciella tillfällen i livet. Arbetar man inte inom ett yrke som kräver en mer formell klädsel och framtoning så finns, helt enkelt, inte behovet av en kostym på samma sätt. Då blir användningen exkluderat till nyår, till vissa födelsedagar, till bröllop och begravning. I övrigt så kommer kostymen att hänga i garderoben. Just detta gör att män i allmänhet begår två stycken misstag då de väl köper en kostym.

A) man köper en billig modell. Man är helt enkelt inte beredd att lägga de pengar som en finare kostym kräver; en rimlig summa ligger på runt 5000 kronor.

B) man köper en dyrare kostym - men man låter den vara som den är. 

Bättre gå med en billig kostym som sitter illa

Av dessa båda misstag så skulle vi säga att det första är att föredra. Det är bättre att gå omkring i en billig kostym (förutsatt att den sitter hyfsat) än att köpa en dyr kostym som inte alls sitter bra på kroppen. Det senare är en ren styggelse. Det spelar ingen roll vilket material, vilka slag, vilken knäppning, vilken färg, struktur eller märke din kostym har: sitter den inte bra på din kropp så kommer du att se löjligt ut. Långa ärmar, för korta ben, för trång över axlar, för bred över magen och så vidare - allting spelar roll och därför skulle vi vilja komma med en rekommendation; pöp en skräddarsydd kostym istället.

Dels så kan du låta en skräddare sy upp en kostym från grunden och där din kropp är helt i fokus. Det kostar dock några kronor och där kanske det istället kan finnas ett mer prisvärt alternativ för dig. Detta i form av att du köper en kostym och därefter låter en skräddare lägga sin hand över denna och helt anpassa den efter din kroppsform; något som kostar några få hundralappar. 

Hitta rätt skräddare för att skräddarsy din kostym

Som i alla branscher dock så bör du vara vaksam kring vilken kvalitet du får på det utförda jobbet - i synnerhet om du ska låta skräddarsy en kostym från grunden. Undersök utbudet noggrant innan du bestämmer dig. Ett bra tips är att öppna för en dialog; något som gör att du måste läsa på lite innan också. Hör om vilka material som fungerar, vilket typ av slag som passar dig, vilken knäppning du ska ha samt vilken färg/struktur som fungerar. Verkar skräddaren ha dålig koll så skulle vi rekommendera dig att hitta en annan. Det handlar om en ganska stor investering och en skräddarsydd kostym ska hålla under en lång, lång tid. Du bör välja en skräddare med omsorg.

 

Välj en klassisk, skräddarsydd kostym. Har du inte ett arbete som kräver daglig användning så bör du undvika att följa de modenycker som för tillfället råder. Less is more då det kommer till en kostym 

Välj en kostym i klassiskt snitt

Då det kommer till själva modellen skulle vi, baserat på vår erfarenhet, säga att du ska välja en tidlös, klassisk sådan. Många väljer en skräddarsydd kostym efter vad man sett på catwalken. Är det en färg som gäller så väljer man denna - trots att det garanterat är en annan färg som gäller nästa år. Så kan man kanske agera om man bär kostym dagligen och i sitt arbete - där måste man våga variera sig. 

Om dina användningsområden sträcker sig till några få tillfällen varje år så bör du dock välja en kostym som står emot tidens tand. Mörkare färg - blått, svart eller grått - tre knappar (den nedersta aldrig knäppt!) och trubbiga slag. Låter du en skräddare göra sitt arbete så kommer du att ha nytta av denna typ av kostym väldigt, väldigt länge. 

22 Jan 2018