En egen badrumsrenovering kan kosta i längden

Det som till en början kan verka väldigt prisvärt kan i slutändan visa sig bli väldigt dyrt. Detta gäller egentligen allt, men här ska vi fokusera på olika renoveringar som privatpersoner utför i sina hem. Det billiga ligger i att man genomför dessa projekt utan att ta hjälp. Man sparar in pengar på arbete och det kan handla om många sköna kronor i slutändan.

Men, hur ser det ut efter några år? Det finns en talande bild i detta och vi kan försöka återskapa denna genom att säga att du bor i en lägenhet i Enskede och nyligen förverkligat dina drömmar om ett nytt, fräscht badrum. Du har genomfört en badrumsrenovering från start till mål; du har planerat, du har rivit ut det gamla badrummet, du har dragit vatten, kopplat in golvvärme och satt spotlights i taket, köpt allt material och satt både kakel och klinkers. Bra jobbat. Eller? Nej. För det första så har du gjort någonting som är helt uppåt väggarna. Du har gjort ett arbete där behörighet måste finnas. Ska du sätta in golvvärme så krävs det en behörig elektriker; detsamma gäller de spotlights du satt i taket. Här har du gjort ett fel som faktiskt bryter mot lagen.

Vattenskador drabbar även andra

Det andra problemet gäller vatten och där du på egen hand satt fuktskydd och fuktspärrar samt dragit kopplat in vatten. Här kan vi direkt säga att du i och med detta tagit en enorm, ekonomisk risk. För vad händer om du gjort fel och en vattenskada uppkommer? Det troliga är att även dina grannar i Enskede kommer att drabbas och att kostnaden kommer att bli skyhög. Försäkringsbolaget du använder dig av lär vilja veta vilket företag som genomfört din badrumsrenovering och då de får höra att du – utan rörmokare – har skött projektet så kan de också neka dig ersättning. Det här är dessvärre inte ovanligt och därför bör man vara försiktig vid en badrumsrenovering. Det summa du sparar genom att göra jobbet själv kan på sikt komma tillbaka mångfalt.

Dra av arbetskostnaden med Rot-avdraget

Det bästa är således att ta hjälp vid en badrumsrenovering och vi tänkte peka på två stycken saker som kan ge både ett säkert och prisvärt jobb.

  • Rot-avdraget Du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden för din badrumsrenovering. taket ligger på 50.000 kronor per år och person. Det gör stor skillnad i slutändan. Men, tänk på att det gäller arbetet – material och resekostnader kommer fortfarande med fullt pris. Det kan, med tanke på det senare, alltså vara en sund idé att välja hantverkare i närområdet.
  • Totalentreprenad Du kommer att tjäna på att låta ett och samma företag sköta din badrumsrenovering. Det kan kännas frestande att anlita olika mindre företag och ta in fler offerter från rörmokare, elektriker och plattsättare – men i det långa loppet så är totalentreprenad bättre. Jobbet blir korrekt utfört – ofta på utsatt tid – och till det pris ni kommit överens om.

Fortsätt läsa här om badrumsrenovering i Enskede: http://www.badrumsrenoveringenskede.se

15 Feb 2018