Du måste söka arbetstillstånd om du vill ha arbete i Sverige

Bor du i ett annat land och vill ha möjlighet att arbeta i Sverige behöver du söka ett arbetstillstånd redan innan du anländer. Det underlättar din situation.

Ibland kan det hända att en arbetsgivare lovar guld och gröna skogar bara du kommer till Sverige och arbetar. Men det finns de som lovar mer än de kan hålla. Då är det upp till Migrationsverket att kontrollera att allt är som det utlovats. Det är deras uppgift innan de ger arbetstillstånd.

Det är också viktigt att du har någonstans att bo under din vistelse här i samband med att du arbetar för din arbetsgivare. Innan du kommer ska du dessutom fylla i en massa blanketter. Om du har svårt för språket och vill ha hjälp med detta kan du vända dig till olika instanser som har det här på sin dagliga agenda.

Arbetstillstånd ska ansökas om oberoende av ålder

Du kan söka arbetstillstånd oberoende av vilken ålder du är i. Det måste dock vara rimliga förutsättningar. Är du alldeles för ung eller så gammal att du inte orkar utföra ett arbete finns det risk för att du får avslag på din ansökan om arbetstillstånd. Det blir ju inte bra för någon.

Migrationsverket är den myndighet som utfärdar ett arbetstillstånd. Först måste de dock titta på alla ansökningar som kommit in innan de kan ge något tillstånd. Allt för att du ska kunna komma hit under rätt förutsättningar och kunna känna att du gör något vettigt när du är här och jobbar.

9 Oct 2023