Drömmer du om ett renoverat badrum?

Har du också tröttnat på ditt badrum? Om du drömmer om ett snyggt badrum är du inte ensam. Totalt gjordes det Rot-avdrag för hela 9,25 miljarder kronor, uppger Skatteverket. Rot-avdrag görs för alla slags hantverkartjänster och byggtjänster, vilket inbegriper badrumsrenoveringar, bland annat.

Stockholm står ut som det län där flest har använt sig av Rot-avdraget, visar statistik mellan 2015-2017, enligt Byggmentor.se, tätt följa av Göteborg och Malmö. Förra året gjordes det Rot-avdrag för 2. 173.354.431 kronor, i Göteborg 1.491.074.209 kronor, i Malmö 1.182.882.815 kronor. Det är avsevärda summor, trots att Rot-avdragen har gått ner sedan 2016 då skattereduktionen sänktes från 50 procent av arbetskostnaden till endast 30 procent.

Hur stor andel av Rot-avdragen som gjordes för just badrumsrenoveringar framgår inte i statistiken. Däremot kan vi anta att stor del av avdragen gjordes för badrumsrenoveringar.

Vad kostar en badrumsrenovering?

vad en badrumsrenovering kan komma att kosta, beror naturligtvis på vilka material som du vill renovera badrummet med och hur stort det är, samt vilken slags inredning du önskar dig. Det är stor skillnad på ett badrum med enbart toalett och dusch, och en som inkluderar ett badkar i marmor och bastu. Men för att kunna svara på ett ungefär brukar man beräkna på cirka 2.000 kronor per kvadratmeter, om man väljer byggmaterial i standardkvalitet. Alltså varken särskilt dyrt material, men inte heller av dålig kvalitet. Vill du däremot bygga med exklusiva material, kan du komma att betala allt från 10.000 kronor per kvadratmeter och uppåt. Då är arbetskostnaden och materialet medräknat med Rot-avdraget.

Vad är dyrast visavi billigast byggmaterial?

Det finns dyrbara stenmaterial som gör att priset kan skjuta i höjden. Skulle du vilja klä hela badrummet i stenmaterial, mot förmodan, kan du komma upp i mycket höga priser. Vill du däremot blanda olika inredningsmaterial, såsom kakelplattor i keramik, trädetaljer och porslin kan kostnaderna hamna mellan 3.000-5.000 kronor per kvadratmeter, inklusive arbetskostnader och Rot-avdrag inberäknat.

Väljer du däremot våtmatta av plast och porslin för toalettstol och handfat i standardutförande kan du till och med hamna under 2.000 kronor per kvadratmeter. Skulle du vilja välja den miljövänliga inredningen och återanvända inredning av någon som inte vill ha sin längre, kan du pressa priserna ännu mer, samt installera den själv, då får du ner arbetskostnaderna ännu mer.

Anlita badrumsrenovering i Stockholm

Bäst resultat får du om du anlitar en professionell renoveringsfirma med goda referenser. Bor du i Stockholm har du till och med fler än 1.500 hantverksfirmor att välja mellan. Här kan vi rekommendera denna renoveringsfirma som renoverar badrum i Stockholm och läsa mer om dem på renoverabadrumstockholm.nu.

17 Jul 2018