Detta kan du göra med en 3D-skrivare

Begreppet 3D-skrivare har varit på allas läppar de senaste åren och är nu något som förekommer även utanför industrin tack vare att de har blivit billigare. De finns i en mängd olik format, även små nog för att fungera för hemmabruk. Men vad kan man egentligen göra med en 3D-skrivare? Här kommer några exempel.

3D-modeller inför produktion

Ett av de främsta användningsområdena är inom industrin och startups där man har möjlighet att att testa modeller som man vill tillverka innan de skickas till produktion i större skala. Det är möjligt att trycka enstaka exemplar och sedan utvärdera och justera detaljer innan ett föremål är redo för marknaden. Tidigare var man tvungen att samarbeta med gjuterier eller någon som gjorde handgjorda modeller för detta steg, något som tog mycket tid och var märkbart dyrare.

Medicinska proteser

Proteser tillverkas endast i enstaka exemplar. Här är det perfekt att kunna generera eller anpassa en modell till bärarens kropp för att sedan trycka ut proteserna i ett lätt men stabilt och robust material.

Fritt fram för fantasin

Tillgången till 3D-skrivare har givit upphov till en mängd småföretag som skapar unika föremål i liten skala eller “on demand”. Det gör det mycket enklare då man inte måste uppskatta hur stora mängder som måste tillverkas i förväg utan man producerar helt enkelt när man har en beställning.

De har också givit konstnärer frihet att arbeta med nya former. Unika smycken, vilt utformade kaffemuggar, möbelstycken och mycket mer. Kort sagt, det mesta som du kan fantisera ut och modellera i ett 3D-program kan tryckas och tillverkas. Vilka idéer skulle du själv vilja förverkliga med en 3D-skrivare?

4 Oct 2017