Byt inte ut rören för tidigt!

Har du kontrollerat dina rör på länge? Om det är så att du ofta har problem med avlopp så att vatten i handfat, badkar eller dusch inte rinner ut som det ska, kan du behöva göra en kontroll av stammarna i din fastighet. Då kan du kontakta ett företag som gör det åt dig. Känner du inte till något företag, kan du enkelt göra en koll på nätet. Googla till exempel stamspolning Stockholm, eller stamspolning och så namnet på staden där du bor, så presenterar Google flera företag som arbetar i din närhet.

Spola stammarna ordentligt

När ett företag som arbetar med detta, kommer de ut med en kamera som kan styras via en dator och kontrollerar att inga rör är sönder. Är det ett enkelt stopp i rören kan de skölja igenom rören ordentligt med hett vatten. Det åtgärdar samtliga stopp. De flesta stoppen i avloppen orsakas nämligen av fett som har lagrats i rören.

Vi äter allt fetare mat, och alldeles för mycket att det häls ut i vasken i köket. Man kan enkelt undvika att hälla ut fett. Det är ju så populärt att fritera mat. Vi friterar potatis och gör pommes frites, vi friterar grönsaker och gör kanske asiatisk mat med friterat kött och fisk. All den oljan som du har friterat med, ska absolut inte hällas ut i vasken även om det känns som en bra lösning att bli av med fettet. Det ska hällas i plastflaskor, eller plastburk som går ner i soporna. Har man feta matrester, ska man skrapa av tallrikarna och kastrullerna, innan man skiljer av och lägger i diskmaskinen.

Diskmedel är inte tillräckligt

Även om diskmedel är fettlösande är det ingen lösning på problemet. Det räcker sällan att ha i diskmedel. Det löser fettet bara i en bråkdel av rören. Om man ska få en slutlig lösning på problemet med stopp i sina rör, bör man ringa ett företag som gör stamspolningar. Rören i ett hushåll är länkade med varandra tills de slutligen går ut i avloppet. Problem på ett ställe kan orsaka stopp i ett annat rör, vilket innebär att hela systemet behöver sköljas ur för att man ska komma till rätta med avloppsproblem.

Att göra en stamspolning är en billig lösning och väldigt bra för att underhålla rör. Vet man om att man har gamla rör, kanske man behöver göra en relining. Det innebär att i stället för att riva upp rör och golv för att byta ut dem, lägger man plaströr inuti de gamla stammarna. Det är inte lika kostsamt att göra en relining. Att helt och hållet byta ut stammarna, bör göras först när de är sönder och äldre än tjugo, trettio år. Att underhålla väl fungerande rör är det allra bästa.

28 Feb 2018