Bli en talare – gå en kurs i retorik

Om du arbetar som säljare, som föreläsare eller lärare, är det alltid viktigt att det du säger når fram till dem som lyssnar på dig. Ska du få fram det som du önskar få fram, är det viktigt att du lyckas argumentera för att andra ska inse det som du önskar att de ska förstå. Då behöver du vässa dina argument, och ditt kroppsspråk, din röst och allt som hänger ihop med konsten att nå fram. Du vet väl att mer än hälften av det som du säger, beror på hur du säger det? Det handlar alltså inte bara om vad du säger, utan hur du säger det. Gå då en kurs i retorik.

Det händer på en kurs i retorik

Arbetar du som föreläsare, säljare eller har arbetsuppgifter där det ingår att kunna tala inför folk, är det inte bara viktigt det som du säger, utan hur du säger det. Vet du vad du ska göra för att få fler att lyssna på dig? Hur du ska tala för att människor ska vilja lyssna på dig. Hur du ska kommunicera? Många som är lite blyga eller annars känner sig osäker, talar antingen för tyst, eller stressar sig igenom föredraget, vilket gör att människor inte lyssnar. Om du i stället tar det lugnt, talar tydligt och långsamt, kommer folk att spetsa öronen och lyssna på dig. När du talar långsammare, kommer de att vilja höra vad det är för viktiga saker som du kommer med. Det är ett otroligt kraftfullt knep för att få folk att välja och vilja lyssna på dig. Använder du dig av pauser, kommer nyfikenheten att väckas inom dem som lyssnar på dig.

Man kan träna sig till att bli bättre talare

Man kan även träna sig att bli en bättre talare. Ju oftare som du håller tal, desto bättre kommer du att bli just på att tala inför andra människor. Övning ger färdighet, heter det ju och det stämmer verkligen. Ju mer som du tränar på att tala, desto duktigare blir du och ju duktigare du blir på det, desto roligare blir det för din egen del. Du kommer att få en bra respons på dina tal och föreläsningar, då människor kommer att lyssna mer på dig, och tycka det är intressant det som du säger genom att din retorik blir bättre. Retorik handlar ju mycket om att det ska vara logiskt det som du säger. Det ska följa en röd tråd i det som du säger och människor ska kunna följa dig i ditt resonemang.

17 Jan 2019