Att ta bort en stubbe från tomten

Det finns många gamla träd som gör områden väldigt vackra och dessutom tillför ett värde utöver det estetiska. Men sen finns det också gamla avbrutna träd och tråkiga stubbar som mest är i vägen och här ska vi gå igenom några saker att tänka på när du tänker ta bort en stubbe.

Prata med grannarna först

Bor du långt ute på landet så kanske du inte behöver göra en stor sak av det här, dina grannar kanske bor flera kilometer bort eller så är de vana vid skogsarbete. Men om du bor i en tätare ort, som på Lidingö som exempel, och vill ta bort en stubbe på din tomt så kan det vara klokt att säga till att det kan låta lite. Även om det inte rör sig om regelrätt trädfällning som kan miljön ändå bli lite högljudd. Är du riktigt smart så kan du kolla om någon annan har en stubbe på sin tomt som de vill bli av med. Har du en tomt med den miljön så finns det säkert fler som bor i ditt närområde, oavsett om det är på Lidingö eller i någon annan ort runt Stockholm som har behov av att gallra eller bli av med något på tomten. Det blir oftast billigare att anlita någon om ni är flera på samma gång som behöver hjälp och kan dela på transportkostnader och liknande.

Hitta ett proffs att anlita

Det kan låta som en liten sak att fräsa en stubbe eller fälla ett mindre träd men trädfällning i allmänhet är något som man ska undvika om man inte har erfarenhet. Ta i minsta fall hjälp av någon du känner som vet hur man kan gå tillväga. En annan fördel med att anlita en expert är att de ofta har bra verktyg för både trädfällning och stubbkapning. I ert fall kanske det räcker med att de kommer dit med en stark fyrhjulsdriven bil och ångra kättingar som de fäster på stubben och drar loss den med. 

Olika rotsystem olika tillvägagångssätt

Träd har olika typer av rotsystem och det kan vara svårt att få grepp om hur djupt och brett de faktiskt kan sträcka ut sina rötter. Om trädet har väldigt djupgående rötter så kan man behöva gräva en hel del innan man försöker dra loss roten. Den här typen av grävande kräver ofta att man lämnar grävmaskinen hemma och hugger i med spaden. Ett rotsystem behöver man gräva runt för att få loss helt och hållet och då fungerar det inte med stora och kraftfulla verktyg utan det behövs mer försiktiga tillvägagångsätt. Den som är riktigt bra på trädfällning och att lossa stubbar har gjort det här många gånger och vet vilken strategi ni bör ta er ann. Kom ihåg att våga be om hjälp.

25 Aug 2018