Att hitta jobb som städare

Hemstädning i Upplands Vähemstädning, dammsugaresby. Kontorsstädning på Östermalm. Trappstädning i bostadsrättsföreningar i Göteborg. Det ena städjobbet är nödvändigtvis inte det andra likt. Städfirmor idag erbjuder många olika typer av tjänster, och många städbolag erbjuder sig till och med att agera reception och telefonväxel åt kontoren de samtidigt städar.

Således kan uppgifterna variera i detalj. Gemensamt är att man hjälper kunden med att hålla vissa ytor rena, som man har kommit överens om på förhand. Gäller det hemstädning i Upplands Väsby kanske man är där en gång i veckan – gäller det kontorsstädning i Östermalm kanske man är där flera timmar om dagen, varje dag.

Tips för att hitta arbetsgivare

  • Arbetsförmedlingen. Det råder viss efterfrågan på städare, så att titta på diverse platsbanker, till exempel hos Arbetsförmedlingen, är inte fel. Här utannonseras inte sällan arbeten som till exempel har med hemstädning eller kontorsstädning att göra. 

  • Hör av dig direkt till firmor i närheten. Att höra av sig direkt till firmor i närheten kan vara nog så effektivt. Bor du till exempel i Upplands Väsby kan en enkel sökning på ”hemstädning Upplands Väsby” ge dig förslag på flera firmor att ta kontakt med. Kolla på deras hemsidor – kanske står det där att de söker efter någon?  En firma som har goda rekommendationer är hemstädningupplandsväsby.se

  • Hör med kontorsbyggnader. Fastighetsägare till stora kontorsbyggnader erbjuder ofta städtjänster till hyresgästerna i byggnaden, det vill säga företagen. Här kan du höra om det finns en ledig plats i personalstyrkan.

 

Vad krävs för att jobba som städare?

Det är lite olika. Generellt krävs ingen erfarenhet eller direkt utbildning, men de mer attraktiva jobben kan kräva detta. En stark merit, som många arbetsgivare ser det, är att ha B-körkort. Många städfirmor reser mycket om dagarna, och ser gärna att samtliga anställda kan köra bil. Det gör helt enkelt organiseringen lite enklare och smidigare.

Många sätter en hög vikt vid personkemi och din förmåga att ge ett gott intryck. För många mindre företaget är det extremt viktigt att städarna, de som representerar företaget ute hos kunderna, kan ge ett bra bemötande och har en känsla för service. De flesta är medvetna om vad några enstaka dåliga recensioner på nätet kan orsaka. Att man alltid är trevlig, har goda kommunikativa förmågor och att man är noggrann i sitt arbete, är något som de flesta arbetsgivare värdesätter mycket högt.

Vad tjänar en städare?

Det är givetvis olika. Klart är att löneutvecklingen har gått riktigt bra de senaste åren. År 2006 var medellönen för en städare 17 500 kronor. Sedan dess har lönekurvan gått uppåt, och år 2018 ligger medellönen på över 23 000 kronor. Fortsätter lönerna att stiga kommer det att se väldigt bra ut om ett antal år. Eftersom man inte behöver någon formell utbildning, kan det leda till att konkurrensen om jobben ökar något.

Enligt källan vi använder oss av varierar lönerna lite grann, beroende på vilken sektor man jobbar i. Jobbar man inom statlig sektor är lönen faktiskt högre än om man jobbar i privat sektor. Förhållandet brukar vara det motsatta. Bäst tjänar man i landstingssektorn.

22 Nov 2018