Att göra i Upplands Väsby

Är du boende i Upplands Väsby? Eller är du på besök? I området finns många hotell. Inte minst är det närheten till Arlanda som lockar många att bo här. Ibland är det affärsresenärer som besöker Bredden, och andra gånger är det vanliga turister som söker ett strategiskt beläget boende.

Även om man som turist kanske utforskar Stockholm och dess mer centrala delar, finns det gott om saker att hitta på om man vill ta det lugnt i Upplands Väsby. I närheten finns shopping, museum, natur och fina promenader.

Trämuseum

Funderar du på att bli snickare? Eller tycker du bara att genuin hantverksskicklighet är fascinerande? En bit söder som Upplands Väsby finns ett trämuseum i Stockholms läns regi. Det finns till och med kurser och aktiviteter som kan passa en aspirerande snickare eller textildesigner (dock kanske snickare i högre grad, eftersom det är just trä som dominerar mycket av kursutbudet) Här finns mer info om snickaryrket i Upplands Väsby. 

Bredden

I Bredden finns en hel del att göra. Först och främst är det kanske affärsresenärer som åker hit (som nämnt i inledningen), men här finns också restauranger, godisbutiker, frisörer och annat att besöka. Området har kallats för Bredden under en mycket lång tid, men namnet föll i glömska efter att man bytte namn på stadsdelen till Infra City. Sedan relativt kort tid tillbaka har man åter tagit namnet Bredden.

Gunnes gård

Gunnes gård är ett historiskt friluftsmuseum där miljön och livet på en bondgård från vikingatiden återskapas. En attraktion för såväl små som stora. Den är autentiskt belägen i ett fornlämningsrikt område, där djur går och betar på gravkullar i närheten. Här finns bland annat grisarna Björn och Ulv, höns, kor och får. Du får även se hur det var att arbeta på en gård under yngre järnåldern – vissa gjorde mer hantverksjobb, så som snickare idag ungefär, medan andra sysslade med smide.

Museet ägs och drivs av Upplands Väsby kommun.

Titta på runstenar och skrifter

Upplands Väsby har anor långt tillbaka i tiden. Faktum är att det är ett område väldigt tätt på just runstenar. Inte mindre än 76 runinskrifter finns att utforska här. Skrifterna vittnar om livet och människorna som bodde i området för ungefär 1000 år sedan. Det finns flertalet hela runstenar att skåda, men också inskrifter i berg och block.

Upplevelsestråket

Upplevelsestråket passar bra för den som vill komma ut och se naturen i området. Promenaden går mellan Saltsjön och Mälaren, längs med vattenlederna som går mellan dem. Lederna brukade användas för transporter redan för tusen år sedan.

11 Jan 2019