Alla måste dra sitt strå till stacken

Det är hög tid att alla börjar agera för att rädda jorden och att vi inte får en temperaturförändring av jordens medeltemperatur som är mer än 2 grader. Det skulle i så fall innebära att vi får återkommande torka på helt oväntade ställen på jorden, precis som förra sommaren. Och att det blir överraskande kyla i Sahara, sommar på Nordpolen och så vidare. Det skulle rubba hela jorden och ställa allt på ända och även hota människans existens i det lågna loppet. Så vad är det som vi, människor kan göra? Vad kan var och en göra för att förhindra en global förändring som är skadlig?

1. Vi bör sluta använda oss av fossila bränslen

Det är först och främst vår användning av fossila bränslen till dels våra bilar, fartyg och flyg som är boven i dramat. Rättare sagt. Det är idag den enda alnedningen till den globala uppvärmningen. Så vi bör alla sluta använda fossila bränslen till det. Här måste vi använda andra energikällor; såsom sol, vind och vatten, vilket låter som en sångrefräng av Ted Gärdestad. Det innebär att vi måste göra oss av med allt sådant.

2. Vi bör sluta slänga saker

Vi kan heller inte konsumera i samma takt som förut. Det måste bli ett slut på köp-slit-och-släng. Människan har snart täckt hela jordens yta med skräp. Allt det vackra som förut var en syn på jorden har snart slutat vara så vackert. Våra hav är överfulla av plast och skräp. Därför kan vi inte fortsätta att köpa som vi har gjort förut. Vi bör i stället återanvända alltmer av allt det som vi behöver och sluta slänga sakerna. Ett bord kan restaureras och se annorlunda ut. Man kan ersätta dåliga delar med nytt, fräscht material. En soffa kan kläs om så att den ser som ny ut, och så vidare.

3. Vi bör endast åka kollektivt

Viu bör endast åka kollektivt. Vi bör åka med tåg och buss i stället för att köra bilar som ger ifrån sig massor med avgaser. Ska vi köra bil bör vi köra elektriska bilar eller sådana som går på biogas. Snart bör vi cykla, eller gå till fots. Och ska vi åka bör vi åka alltmer tillsammans, som att hyra en buss om vi är på väg till samma plats. Visste du att även privatpersoner kan hyra en buss tillsammans? Här kan du läsa mer om hur du kan hyra buss i Västerås: hyrabussvästerås.se.

22 Apr 2019