Hitta en bra takläggare i Stockholm

Ett bra tak håller länge, framför allt om det är av tegel. Faktum är att tegelpannor kan hålla i princip hur länge som helst, betydligt längre än själva huset de pryder. Det är också anledningen till att tegelpannor ofta återanvänds och att det alltid går att få tag i begagnade tegelpannor om behöver till ett helt nytt tak eller bra vill ersätta några spruckna pannor. Även betongpannor och plåttak har en lång hållbarhetstid. Taket är ju den del av av ett hus som får ta emot mest stryk av väder och vind, och det är så klart naturligt att man till det väljer material som har lång livslängd.

Hur ett tak är uppbyggt

Men ett tak består ju inte bara av teglet eller plåten. Det finns även underliggande material som både skyddar och stödjer. Från insidan är ett tak uppbyggt av råspont, takpapp, läkt och sist själva takmaterialet. Det är framför allt takpappen och läkten som behöver bytas ut vid en takrenovering. Det är ett jobb som de flesta klarar, men det tar tid och fordrar att man är noggrann. Det är också mycket noggrann. Är man inte väldigt stark och uthållig är det i de flesta lägen bättre att anlita en takläggare. En professionell takläggare är lätt att få tag i Stockholm och han gör jobbet betydligt snabbare än vad man själv klarar som lekman.

Byt inte ut taket i onödan

Ungefär tjugo, trettio år håller ett vällagt tak innan det måste renoveras. Är tegelpannorna eller plåten i bra skicka ska man inte byta ut dem, takmaterialet har en stor del i husets karaktär och utseende. Ett gammalt vackert tegeltak som byts ut mot nya tegel- eller betongpannor kan drastiskt dra ner ditt hus utseende. Är vissa pannor spruckna går det lätt att hitta ersättningspannor i samma form och utseende, din takläggare kan hjälpa dig med det.

Hitta rätt takläggare

Att hitta en takläggare i Stockholm är som sagt inte svårt, bäst är att vända sig till lokala firmor i området där man bor. Ett bra sätt att börja leta på är att söka på konsumentsajter som reco.se, där man kan se tidigare kunders betyg och läsa om deras erfarenheter av de olika firmorna. Det utkristalliserar sig ganska snart vilka som brukar göra ett bra jobb och vara tillmötesgående och vilka som har en bit kvar att gå i fråga om utförande och kundservice.

Välj ut de takläggare du tycker verkar intressantast och begär in tydliga offerter. Var noga med att specificera vad du vill ha utfört och alla uppgifter om taket som vad det rör sig om för material och hur gammalt materialet är, om du vill bevara det gamla taket eller lägga nytt osv. Ju tydligare du är desto bättre offerter kommer du att få in.

Lusläs offerterna

När du får in offerterna kollar du att momsen är medräknad i priset. Att utelämna momsen och låta den dyka upp på slutfakturan är ett klassiskt trick bland mindre seriösa hantverkare och något som antagligen är olagligt, i varje fall högst olämpligt, när man jobbar mot privatkunder. ROT-avdraget kan användas när du anlitar takläggare och det tar takläggarna hand om att administrera. Det bör framgå tydligt på offerten hur mycket ROT-bidraget blir på, och vad kostnaden beräknas bli både med och utan ROT. Framkörningsavgift är en annan post som inte alltid står på offerten. Det är en kostnad på cirka 500 kronor per arbetad dag, för att täcka bensin- och parkeringskostnader för tjänstebil. På ett par veckors jobb kan denna post bli ganska stor, så se till att den är med i offerten.

Korrekt avtal

Se till att alltid skriva ett ordentligt avtal med den takläggare du väljer, på vad som ska göras och vad det kommer att kosta. Betala aldrig jobbet i förskott, en seriös takläggare fakturerar aldrig innan arbetet är helt klart och du som kund har godkänt det. Och, en viktig sista sak: Om du är nöjd med takläggaren, se till att andra får veta det och rekommendera firman till andra som letar takläggare. På så sätt ser du till att bra hantverk belönas.

Lästips: Valmat tak - guide till valmade tak

29 Jul 2018